sobota, 16 listopada 2013

Do herbaty… Battenberg cake, przepis z Fortnum and Mason// Battenberg cake

Do herbaty… Battenberg cake, przepis z Fortnum and Mason






Bo gdzież jak nie w Wielkiej Brytanii godzina herbaciania jest święta? A to już za kilka minut! Zapraszm na herbatę a do herbaty taki oto stary, liczący sobie ponad 300 lat słodki cake. Wygląda jak szachownica, żółto-różowa. Otoczony jest marcepanem, w oryginale w kolorze białym, ale akurat nie miałam białego, robić mi się nie chciało, użyłam gotowego różowego. Autorem przepisu jest nowy szef cukiernik w Fortnum and Mason, Jane Smyth, znany brytyjski specjalista od ciasteczek typu eklery z różanym kremem czy serniczki z czereśniami. Nie brakuje na stole Fortnum też tradycyjnych mini-kanapeczek do herbaty z ogórkiem, łosisiem czy serem oraz scones z konfiturą.


Battenberg cake jest proste w wykonaniu i mniej pracochłonne niż tort.

Zapraszam.

8-10 porcji

315 g masła

315 g cukru pudru

250 g mąki z proszkiem do pieczenia

90 g zmielonych migdałów

5 jajek

1 łyżeczka olejku migdałowego

4 krople barwnika spożywczego żółtego i tyleż czerwonego

400 g marcepana

200 g konfitury morelowej

 

Miksujemy masło z cukrem na białą masę, dodajemy rozbełtane jak na omlet jajka z olejkiem, na koniec migdały i przesianą mąke. Pół ciasta barwimy na różowo, pół na żółto. Pieczemy w keksówce wyłożonej papierem około 30 minut, każde ciasto osobno.


Upieczone i ostudzone przkrajamy na pół, formujemy równe prostokąty odkrawając to co urosło… Łączymy je ze sobą za pomocą konfitury. Pokrywamy też nieco wierzch konfiturą by marcepan dobrze przylegał. Rozwałkowanym marcepanem pokrywamy całe ciasto.

Podajemy krojąc na grube plastry.

4 komentarze:

  1. harmonijne smaki, marcepan, który powinien być oczywiście migdałowy, migdały, przełmane konfiturą morelową. Nie wiem, tylko co to jest " oeufs" , tak czy owak "capo lavoro", jak to zwykli mówić Włosi :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dopiero dzisiaj zauwazylam! Moja dwujezycznosc plata mi figle.... Chodzi o jajka. Juz poprawilam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. że też się nie domyśliłam !!! ciemna baba jestem ! ;)

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  3. Wygląda pysznie i takoż zapewne smakuje... . Kwintesencją dwukolorowego ciasta jest ta marcepanowa otoczka... . Szkoda tylko, że ja mam... dwie lewe ręce i na pewno mi nie wyjdzie... . Serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń