Bo gdzież
jak nie w Wielkiej Brytanii godzina herbaciania jest święta? A to już za kilka
minut! Zapraszm na herbatę a do herbaty taki oto stary, liczący sobie ponad 300
lat słodki cake. Wygląda jak szachownica, żółto-różowa. Otoczony jest
marcepanem, w oryginale w kolorze białym, ale akurat nie miałam białego, robić mi
się nie chciało, użyłam gotowego różowego. Autorem przepisu jest nowy szef
cukiernik w Fortnum and Mason, Jane Smyth, znany brytyjski specjalista od
ciasteczek typu eklery z różanym kremem czy serniczki z czereśniami. Nie
brakuje na stole Fortnum też tradycyjnych mini-kanapeczek do herbaty z
ogórkiem, łosisiem czy serem oraz scones z konfiturą.
Battenberg
cake jest proste w wykonaniu i mniej pracochłonne niż tort.
Zapraszam.
8-10 porcji
5 jajek
1 łyżeczka
olejku migdałowego
4 krople
barwnika spożywczego żółtego i tyleż czerwonego
Miksujemy
masło z cukrem na białą masę, dodajemy rozbełtane jak na omlet jajka z
olejkiem, na koniec migdały i przesianą mąke. Pół ciasta barwimy na różowo, pół
na żółto. Pieczemy w keksówce wyłożonej papierem około 30 minut, każde ciasto
osobno.
Upieczone i
ostudzone przkrajamy na pół, formujemy równe prostokąty odkrawając to co urosło…
Łączymy je ze sobą za pomocą konfitury. Pokrywamy też nieco wierzch konfiturą
by marcepan dobrze przylegał. Rozwałkowanym marcepanem pokrywamy całe ciasto.
Podajemy
krojąc na grube plastry.
harmonijne smaki, marcepan, który powinien być oczywiście migdałowy, migdały, przełmane konfiturą morelową. Nie wiem, tylko co to jest " oeufs" , tak czy owak "capo lavoro", jak to zwykli mówić Włosi :D
OdpowiedzUsuńDopiero dzisiaj zauwazylam! Moja dwujezycznosc plata mi figle.... Chodzi o jajka. Juz poprawilam.
OdpowiedzUsuńże też się nie domyśliłam !!! ciemna baba jestem ! ;)
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Wygląda pysznie i takoż zapewne smakuje... . Kwintesencją dwukolorowego ciasta jest ta marcepanowa otoczka... . Szkoda tylko, że ja mam... dwie lewe ręce i na pewno mi nie wyjdzie... . Serdeczności :-)
OdpowiedzUsuń