wtorek, 19 listopada 2013

Polędwica wieprzowa z gremolatą, purée z białej fasoli//Filet mignon, gremolata et purée d'haricots blancs.


 
 Polędwica wieprzowa z gremolatą, purée z białej fasoli

Smaczne, szybkie, tanie, zimowe… rozgrzewające. Przepis znalazłam w ostatnim numerze CVF i spodobał mi się. Duszona polędwicaw garnku bądź w szybkowarze to niecałe 30 minut w tym czasie przygotowujemy gremolatę, która nada jej wyrazistości z sardeli, czosnku, startych skórek z cytryn i pierwszych pomarańczy – bo sezon na nie, u nas właśnie się zaczyna, pierwsze zbory rozpoczęły się na południu Francji. Do tego zamiast ziemniaczanego purée, purée z białej, ugotowanej fasoli z dodatkiem zgrilowanych plastrów boczku.

Polecam.

4 porcje

 

Polędwica wieprzowa 600 g

Cebula

10 cl białego wina kuchennego

2 pomidory

1 szklanka bulionu dorbiowego 250 ml

Sól, pieprz

oliwa

 

Gremolata

Kilka sardeli z puszki

Skórka starta z połowy cytryny i pomarańczy

Ząbek czosnku

Zielona pietruszka

 

Purée

400 g ugotowanej, białej fasoli

2 łyżki śmietany

Sól, pieprz

Kilka plastrów boczku

 

Mięso obsmażamy na oliwie, dodajemy posiekaną cebulę. Po kilku minutach wrzucamy do garnkach kostki pomidorów obrane ze skórki i całość pokrywamy winem. Chwilę gotujemy by nieco odparowało. Następnie dodajemy bulion i dusimy całość około 30 minut.

 

Przgotowujemy gremolatę łącząc ze sobią wszystkie składniki, drobno starte bądź posiekane.

Fasolę miksujemy na purée, dodajemy śmietanę. Na suchej patelni podsmażamy boczek.

Podajemy całość. Gremolatą na kawałkach mięsach, purée z boczkiem osobno.
 

1 komentarz:

  1. wiesz co.... zrobię to, lubie takie wynalazki. wyeliminuje tylko śmietanę z puree. Jestem tak skonstruowana, że tnę kalorię, gdzie się da. Sądzę, że bez straty dla puree. Może nadam mu toskański smaczek, dodając nutę rozmarynu.
    Tak, to będzie, koncert smaków
    Dzieki za przepis.

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń