czwartek, 14 listopada 2013

Makaron na biało z kaszą z kalafiora i pieczarkami// Pates blanches à la semoule de chou-felur et aux champignions de Paris


 

 Makaron na biało z kaszą z kalafiora i pieczarkami

Tak, dość dziwnie to brzmi, wygląda może też nie najlepiej bo kolorystycznie jest białawo, szaro-bure. Za to smakuje wyjątkowo, gdyż to nietypowe połączenie i smaków i struktur. Danie jak najbardziej sezonowe, jesienno-zimowe. Polecam je wam kolacyjną porą.

 

4 porcje

Przygotowanie około 30 minut

400 g makaronu u mnie pipe rigate, mogą być penne czy castellane, byle z rowkami bo wtedy sos tak ładnie w nie wchodzi… mniam

250 g pieczarek

Pół kalafiora

Szalotka

Ząbek czosnku

15 cl śmietanki

Oliwa

Szczypiorek

Sól, pieprz

Trochę parmezanu i ewentualnie pomidor czy pomidorki do ozdoby na wierzch

 

 

Na gorącej patelni, w 2 łyżkach oliwy podsmażamy grzyby pokrojone w ćwiartki, dodajemy posiekany czosnek I szalotkę – smażymy 5 minut. Wstawiamy wodę na macron gdy wrze, wrzucamy makaron. Na patelnię z grzybami wrzucamy po 5 minutach kaszę z kalafiora… robimy odkrawając nożem sam wierzch warzywa, bądź odkrawając nieco więcej i miksując całość – nie za długo by nie powstała miazga! Po dodaniu kalafiora i 1 minucie smażenia dodajemy chochlę wody z gotującego się makaronu. Dusimy całość 4-5 minut. Dodajemy śmietankęoraz szczypiorek.

 

Odcedzony makaron wykładamy na patelnię z sosem. Mieszamy.  Podajemy gorące z parmezanem, pomidorkami….
 
Pates blanches
 
4 personnes
30 minutes
 
400 g de pate type Pippe rigate, Penne ou castellane
250 g de champignons de Paris
1/2 chou-fleur
huile d'olive
15 cl de crème liquide
ciboulette
échalote
ail
sel, poivre
parmesan
et éventuellement quelques tomates pour la décoration
 
Faites bouillir l'eau pour les pates. Versez 2 càs d'huile dans une large poêle. Faites y revenir les champignons coupés en 4, puis l'échalote ciselée et une gousse d'ail écrasé. Coupez les sommités de chou-fleur afin d'obtenir une grosse semoule ou mixez-le brièvement. Ajoutez dans la poêle avec des champignons au bout de 5 minutes de cuisson avec une louche de l'eau des pates. Faites cuire 4-5 minutes. Ajoutez maintenant la ciboulette ciselée et la crème. A la fin, une fois que vos pates sont cuites mettez-les dans la sauce. Réchauffez le tout, assaisonnez et servez.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz