Tak, dość
dziwnie to brzmi, wygląda może też nie najlepiej bo kolorystycznie jest
białawo, szaro-bure. Za to smakuje wyjątkowo, gdyż to nietypowe połączenie i smaków
i struktur. Danie jak najbardziej sezonowe, jesienno-zimowe. Polecam je wam
kolacyjną porą.
4 porcje
Przygotowanie
około 30 minut
Pół
kalafiora
Szalotka
Ząbek czosnku
15 cl
śmietanki
Oliwa
Szczypiorek
Sól, pieprz
Trochę parmezanu
i ewentualnie pomidor czy pomidorki do ozdoby na wierzch
Na gorącej
patelni, w 2 łyżkach oliwy podsmażamy grzyby pokrojone w ćwiartki, dodajemy
posiekany czosnek I szalotkę – smażymy 5 minut. Wstawiamy wodę na macron gdy
wrze, wrzucamy makaron. Na patelnię z grzybami wrzucamy po 5 minutach kaszę z
kalafiora… robimy odkrawając nożem sam wierzch warzywa, bądź odkrawając nieco
więcej i miksując całość – nie za długo by nie powstała miazga! Po dodaniu kalafiora i 1 minucie smażenia dodajemy
chochlę wody z gotującego się makaronu. Dusimy całość 4-5 minut. Dodajemy
śmietankęoraz szczypiorek.
Odcedzony
makaron wykładamy na patelnię z sosem. Mieszamy. Podajemy gorące z parmezanem, pomidorkami….
Pates blanches
4 personnes
30 minutes
400 g de pate type Pippe rigate, Penne ou castellane
250 g de champignons de Paris
1/2 chou-fleur
huile d'olive
15 cl de crème liquide
ciboulette
échalote
ail
sel, poivre
parmesan
et éventuellement quelques tomates pour la décoration
Faites bouillir l'eau pour les pates. Versez 2 càs d'huile dans une large poêle. Faites y revenir les champignons coupés en 4, puis l'échalote ciselée et une gousse d'ail écrasé. Coupez les sommités de chou-fleur afin d'obtenir une grosse semoule ou mixez-le brièvement. Ajoutez dans la poêle avec des champignons au bout de 5 minutes de cuisson avec une louche de l'eau des pates. Faites cuire 4-5 minutes. Ajoutez maintenant la ciboulette ciselée et la crème. A la fin, une fois que vos pates sont cuites mettez-les dans la sauce. Réchauffez le tout, assaisonnez et servez.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz