sobota, 30 listopada 2013

Trifle z gruszkami i maślanymi ciasteczkami// Trifle poire et galettes bretonnes

Trifle z gruszkami i maślanymi ciasteczkami
 
 
 
 
Przepis na ten deser znalazłam w starym numerze miesięcznika « Régal ». Nie mam specjalnie czasu w ten week-end by szykować jakieś duże ciasto. Od jutra zaczyna się Adwent a co za tym idzie dziś sfinalizowałam porządki i mamy z Antosiem trochę rzeczy do zrobienia: wieniec adwentowy na jutro bo już jutro zapłonie na nim pierwsza świeca, dekoarcje drzwi i okien w całym domu oraz schodów. Przy obecnej aktywności życiowo-pracowej trudno na wszystko znaleźć czas ale staramy się.
 
Tak więc deserek szybki, niecałe 30 minut na wykonanie 6 porcji, smaczny i zimowy.
Zapraszam.
 
6 porcji
3 gruszki
Sok z cytryny
Pół laski wanilii
2 łyżki cukru
20 cl wody
 
Krem:  250 g mascarpone
20 cl kremówki
Kilka łyżek cukru pudru – według uznania
 
Czekolady gorzkiej 100 g
 
Paczka herbatników maślanych u mnie bretońskie palets… niezwykle kruche, pyszne…
Gruszki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z sokiem z cytryny, cukrem, wodą i wanilią. Gotujemy całość 10 minut.
 
Ubijamy kremówkę I dalej ubijając łączymy ją z mascarpone i z cukrem.
Czekoladę roztapiamy na parze, część ścieramy na tarce do dekoracji…
Ciastka kruszymy.
Układamy ciastka, gruszki lekko odcedzone, polewamy to gorącą czekoladą, wyciskamy z rękawa cukierniczego krem… dekorujemy według uznania.
 
 
 
Trifle poire et galettes bretonnes
 
Simplissime et prêt en 30 minutes
6 personnes
 
1 paquet de palets bretons ou des galettes
3 poires
1 citron
1/2 gousse de vanille
2 càs de sucre
20 cl d'eau
 
Crème
20 cl de crème liquide
250 g de mascarpone
sucre glace selon votre goût
 
100 g de chocolat noir fondu au bain-marie
 
Epluchez les poires, coupez-les en dès et faites cuire 10 minutes dans de l'eau assaisonnée de citron, vanille, sucre.
Montez la crème en chantilly puis ajoutez la mascarpone et continuez de montez ensemble en ajoutant le sucre.
Disposez dans les verrines les gâteaux émiettés, couvrez des poires, puis du chocolat chaud fondu et finissez avec la crème. Décorez du chocolat râpé, vanille etc... 
 
 
 

2 komentarze:

  1. boskie, ale nie wiem czy potrafię to zrobić. chyba muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń