środa, 27 listopada 2013

Tarta Bakewell – z angielskiej cukierni// Tarte Bakewell


 


 
 
Przepis pochodzi z salonu herbacianego Soho Secret Tea Room Coach and Horses. Jest to podobno jeden z najbardziej przepełnionych kiczem salonów w Londynie, ale jego sława i popularność przyćmiewają nieco tę kiczowatość. Przychodzi się tutaj głównie ze względu na przepyszne ciasta i scones, które wypieka francuska ciastkarka Alice.

Wystrój wnętrza jest iście teatralny sądząc po zdjęciach zamieszczonych w magazynie “Régal”, jest kwiecisto, od pary i jakoś tak swojsko.

Postanowiłam więc w ubiegły week-end wykorzystać ich przepis na tartę, która przypomina nieco niemiecką wersję Linzer Torte, ale po spróbowaniu orzekliśmy, że jest znacznie bardziej smaczna od Linzer! Wierzch ciasta to francuskie nadzienie ciasta Trzech Króli, mocno migdałowe a spód to kruchutki, maślany rarytas… pośrodku dużo malinowej konfitury… u mnie aż wyciekła…

Mniam… pycha…

 

8 porcji

25 minut przygotowanie

45 minut pieczenie

 

Ciasto kruche czyli spód

 

100 g miękkiego masła

65 g cukru

1 jajko

165 g mąki

15 g zmielonych migałów

Zagniatamy i chłodzimy 2 h w lodówce.

 
Masa migdałowa

200 g miękkiego masła

200 g cukru

200 g zmielonych migdałów

2 jajka

50 g mąki

Płatki migdałów na wierzch do posypania I …

Domowa konfitura malinowa…

 

Schłodzone ciasto kruche rozwałkowujemy w tortownicy 24 cm średnicy na papierze do pieczenia, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 min w 180°C. Następnie rozsmarowujemy na cieście konfiturę, obficie, obficie i pokrywamy całość masą migdałową: Ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajka stopniowo i resztę składników.

Posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy 30 minut…
 

 

6 komentarzy:

  1. uwielbiam migdały i maliny. Więc dla mnie rewelacja, niestety chyba nie upiekę, bo nigdy nic nie upiekłam z ciast poza sernikiem na zimno :((

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam goraco i pysznie... Mysle, ze Zawsze sie uda bo nie ma nic trudnego w tym przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  3. ....z konfiturą malinową, i to ciasto maślane, pycha !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń