Przepis
pochodzi z salonu herbacianego Soho Secret Tea Room Coach and Horses. Jest to
podobno jeden z najbardziej przepełnionych kiczem salonów w Londynie, ale jego
sława i popularność przyćmiewają nieco tę kiczowatość. Przychodzi się tutaj
głównie ze względu na przepyszne ciasta i scones, które wypieka francuska ciastkarka
Alice .
Wystrój
wnętrza jest iście teatralny sądząc po zdjęciach zamieszczonych w magazynie “Régal”,
jest kwiecisto, od pary i jakoś tak swojsko.
Postanowiłam
więc w ubiegły week-end wykorzystać ich przepis na tartę, która przypomina
nieco niemiecką wersję Linzer Torte, ale po spróbowaniu orzekliśmy, że jest
znacznie bardziej smaczna od Linzer! Wierzch ciasta to francuskie nadzienie
ciasta Trzech Króli, mocno migdałowe a spód to kruchutki, maślany rarytas…
pośrodku dużo malinowej konfitury… u mnie aż wyciekła…
Mniam…
pycha…
8 porcji
25 minut
przygotowanie
45 minut
pieczenie
Ciasto
kruche czyli spód
1 jajko
Zagniatamy i
chłodzimy 2 h w lodówce.
Masa
migdałowa
2 jajka
Płatki migdałów
na wierzch do posypania I …
Domowa konfitura
malinowa…
Schłodzone
ciasto kruche rozwałkowujemy w tortownicy 24 cm średnicy na papierze do pieczenia,
nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 min w 180°C . Następnie rozsmarowujemy na cieście
konfiturę, obficie, obficie i pokrywamy całość masą migdałową: Ucieramy masło z
cukrem, dodajemy jajka stopniowo i resztę składników.
Posypujemy
płatkami migdałowymi i pieczemy 30 minut…
Ale pysznie wgląda :)
OdpowiedzUsuńdo wypróbowania!
OdpowiedzUsuńuwielbiam migdały i maliny. Więc dla mnie rewelacja, niestety chyba nie upiekę, bo nigdy nic nie upiekłam z ciast poza sernikiem na zimno :((
OdpowiedzUsuńPolecam goraco i pysznie... Mysle, ze Zawsze sie uda bo nie ma nic trudnego w tym przepisie.
OdpowiedzUsuń....z konfiturą malinową, i to ciasto maślane, pycha !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda