Przepis znalazłam w listopadowym numerze miesięcznika « Régal »,
ale znajduje się ona także na blogu autorki « les sardines filantes ».
Polecam wam wszystkie dania Ezgulian bo są znakomite.
Te tortellinis, uszka byśmy powiedzieli po polsku czy
pierożki nadziane są farszem dyniowym z dodatkiem odrobiny parmezanu i orzechów
laskowych. Świeży tymianek dopełnia całości. Podajemy je z rosołem drobiowym, w
którym się gotowały – danie to rozgrzewa.
Ciasto na tortellinis robi się z mąki i jajka oraz odrobiny
soli. I tutaj przyznam szczerze, że żałowałam wczoraj, iż nie posiadam włoskiej
maszynki do wałkowania ciast na makarony… bo wałkiem nie udawało mi się rozwałkować tak
cieniutko jakbym chciała. Postaram się o to następnym razem.
A tortellinis robi się dość szybko bo 5 minut zagniatamy
ciasto, później je trzymamy w lodówce. Farsz sporządzamy w 10 minut. Najdłuższe
jest klejenie… miałam moich chłopaków do pomocy i w kwadrans się uwinęliśmy z
ciastem zrobiony z 300 g
mąki i 3 jajek.
A propos mąki : na makaron bezjajeczny potrzebna jest
mąka tzw : twarda, blé dur po francusku, na makaron jajeczny miękka , blé
tendre… do tych tortellinis użyłam mąki T45 po francusku, we Włoszech
ekwiwalent 00.
Polecam.
4 porcje jako danie główne
Ciasto :
3 jajka
3 szczypty soli
Zagnieśći włożyć do lodówki na minimum 2 h.
Farsz :
Garść orzechów laskowych posiekanych
Oliwa, sól, pieprz
Swieży tymianek
Dynię podsmażyć około 10 minut na oliwie, doprawiając. Rozgnieść
widelcem na dość « grube » purée. Dodać parmezan, orzeszki.
Rozwałkować cieniutko ciasto, wycinać kwadraty 6 cm… kłaść
łyżeczkę farszu pośrodku. Pędzelkiem zamoczony w zimnej wodzie « przejechać »
po brzegach by usunąć mąkę i by się dobrze pierożki sklejały. Skleic najpierw
pierożek w trójkąt, następnie dwa końce trójkątą skleic razem.
Gotować 3 minuty w rosole.
La recette française sur le blog: lessardinesfilantes.fr de Sonia Ezgulian ou dans "Régal", XI 2013.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz