Prosto, treściwie i na dwa dnia od razu bo początek roku
szkolnego przyprawia mnie o dreszcze a raczej poraża ilością spraw do
załatwienia! Tak jest jednak co roku, nic w tym nowego. Kołowrotek obraca się
coraz szybciej i szybciej a w ostatnich dniach września człowiek zapomina, że
były jakiekolwiek wakacje, że gdzieś wyjeżdżał, wygrzewał się na słońcu. Coś by
trzeba było tutaj zmienić tylko co ???
Gotuję w tych warunkach standarty, szybkie, pożywnie, przez
wszystkich lubiane bo najwzyczajniej w świecie nie mam czasu skupić się nad dwu
czy trzy gwiazdkowym daniem… choć tęsknię za nimi bardzo !
Mąż mój stwierdził, że w takim razie do restauracji
pójdziemy jakiejś lepszej, żebym w depresję kulinarną nie wpadła. Świetna myśl !
To danie to danie z piersi indyka, duszonej w warzywach,
białym winie i podanej prosto z granka … dziś u mnie z frytkami, sobota
zobowiązuje.
6 porcji
Cebula
Ząbel czosnku
Marchewka
Oliwa z oliwek
1,5 łyżki mąki
Gałązka tymianku,
zielonej pietruszki i listek laurowy
10 cl
białego kuchennego wina
Sól, pieprz
Garść malutkich
cebulek
Mięso
pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie w dużym garnku. Gdy się lekko zezłoci
posypać mąką i dodać posiekaną cebulę, czosnke i marchew pokrojoną na plastry. Podsmażyć
chwilę. Pokryć winem, pomidorami, dolać około 200 ml wody, doprawić ziołami,
solą i dusić 30 minut pod przykryciem.
Pieczarki i
małe cebulki podsmażyć na maśle. Podawać całość…
Sauté de dinde marengo
Simple, nourrissant et assez rapide... pour ma rentrée ultra speed et très chargée c'est idéal.
6 personnes
1 kg d'escalope de dinde
1 oignon
1 gousse d'ail
1 carotte
400 g de pulpe de tomate
10 cl de vin blanc
Thym, persil et feuille de laurier
huile d'olive
1,5 càs de farine
sel, poivre
250 g de champignons de paris
une poignée d'oignons grelots
30 de beurre
Coupez la viande en morceaux et faites la revenir dans l'huile. Couvrez-la avec la farine, ajoutez l'oignon ciselé, l'ail et la carotte. Puis ajoutez le vin, les tomates, le sel et les herbes ainsi que 20 cl d'eau. Cuisez 30 minutes sous couvercle.
Faites revenir les champignons et les oignons dans du beurre 5-6 minutes.
Servez le tout, ensemble.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz