sobota, 7 września 2013

Sauté marengo z indyka// Sauté de dinde marengo

Sauté marengo z indyka



 

 

Prosto, treściwie i na dwa dnia od razu bo początek roku szkolnego przyprawia mnie o dreszcze a raczej poraża ilością spraw do załatwienia! Tak jest jednak co roku, nic w tym nowego. Kołowrotek obraca się coraz szybciej i szybciej a w ostatnich dniach września człowiek zapomina, że były jakiekolwiek wakacje, że gdzieś wyjeżdżał, wygrzewał się na słońcu. Coś by trzeba było tutaj zmienić tylko co ???

 

Gotuję w tych warunkach standarty, szybkie, pożywnie, przez wszystkich lubiane bo najwzyczajniej w świecie nie mam czasu skupić się nad dwu czy trzy gwiazdkowym daniem… choć tęsknię za nimi bardzo !

Mąż mój stwierdził, że w takim razie do restauracji pójdziemy jakiejś lepszej, żebym w depresję kulinarną nie wpadła. Świetna myśl !

 

To danie to danie z piersi indyka, duszonej w warzywach, białym winie i podanej prosto z granka … dziś u mnie z frytkami, sobota zobowiązuje.



6 porcji

 

1 kg piersi z indyka

Cebula

Ząbel czosnku

Marchewka

Oliwa z oliwek

1,5 łyżki mąki

Gałązka tymianku, zielonej pietruszki i listek laurowy

 

400 g miąższu pomidorów świeżych bądź z puszki

10 cl białego kuchennego wina

Sól, pieprz

 

250 g pieczarek

Garść malutkich cebulek

30 g masła

 

Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie w dużym garnku. Gdy się lekko zezłoci posypać mąką i dodać posiekaną cebulę, czosnke i marchew pokrojoną na plastry. Podsmażyć chwilę. Pokryć winem, pomidorami, dolać około 200 ml wody, doprawić ziołami, solą i dusić 30 minut pod przykryciem.

 

Pieczarki i małe cebulki podsmażyć na maśle. Podawać całość…

 
Sauté de dinde marengo
 
Simple, nourrissant et assez rapide... pour ma rentrée ultra speed et très chargée c'est idéal.
 
6 personnes
1 kg d'escalope de dinde
1 oignon
1 gousse d'ail
1 carotte
 
400 g de pulpe de tomate
10 cl de vin blanc
Thym, persil et feuille de laurier
huile d'olive
1,5 càs de farine
sel, poivre
 
250 g de champignons de paris
une poignée d'oignons grelots
30 de beurre
 
Coupez la viande en morceaux et faites la revenir dans l'huile. Couvrez-la avec la farine, ajoutez l'oignon ciselé, l'ail et la carotte. Puis ajoutez le vin, les tomates, le sel et les herbes ainsi que 20 cl d'eau. Cuisez 30 minutes sous couvercle.
 
Faites revenir les champignons et les oignons dans du beurre 5-6 minutes.
Servez le tout, ensemble.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz