Czyli coś w rodzaju potrawki i kolejny ukłon w stronę
jesieni. To danie robiłam
dzisiaj na obiad. Nie mieliśmy za wiele czasu po z mszy wróciliśmy dopiero
kilka minut po 12h a jak nie podam obiadu na 12h30 to moja rodzina krzyczy, że
są głodni! Wytrzymaliśmy jednak do 13h, aż wszystko było gotowe.
Tak więc
potrawkę tę zrobiłam w niecałe 30 minut i podałam z frytkami. Na przystawkę
mieliśmy sałatkę z awokado i z pomidorów a na deser lody cytrynowe i kilka
pianek Marshmallow, które robiłam
wczoraj na urodziny Antkowe z kolegami… o urodzinach opowiem za chwilę bo z
przygodami były.
Wracając
jednak to dania… jest szybkie, jest aromatyczne, sezonowe bo typowo jesienne I bardzo
smaczne. Sos zrobiłam na bazie Rieslingu, śmietanki i grzybów… palce lizać!
4 porcje
4 piersi z
kurczaka
2 szalotki
Ząbek czosnku
15 cl
białego wina, ja wzięłam Riesling z Alzacji, ale może być zwykłe wino kuchenne
10 cl
kremówki
2 łyżki
oliwy z oliwek
Sól, pieprz
Zielna pietruszka
Grzyby
czyścimy i rozrywamy delikatnie na kawałki. Podsmażamy je na łyżce oliwy i na
maśle chwilę. Dodajemy rozgnieciony czosnek Iiposiekane szalotki, smażymy 5
minut. Posypujemy pietruszką.
Kroimy
kurczaka w kostkę i podsmażamy na oliwie. Doprawiamy i pokrywamy winem.
Gotujemy na dużym ogniu aż połowa wina odparuje. Dodajemy kremówkę oraz grzyby
z ich sokiem, szalotkami itd… dusimy całość kilka minut.
Fricassé de poulet aux pleurotes
4 personnes
4 blancs de poulet
500 g de pleurotes
2 échalotes
1 gousse d'ail
2 càs d'huile d'olive
30 g de beurre
15 cl de Riesling ou vin blanc
10 cl de crème liquide
sel, poivre
persil
Lavez les champignons, déchirez-les délicatement et faites revenir dans du beurre et 1 càs d'huile. Ajoutez l'ail écrasé, les échalotes ciselées et faites cuire 5 minutes. Ajoutez du persil, réservez.
Coupez le poulet en cubes et faites-les sauter dans de l'huile. Couvrez avec du vin et faites réduire de moitié sur un grand feu. Ajoutez la crème, puis les champignons avec leur jus et épices. Servez bien chaud.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz