Oblizuję się jeszcze ze smakiem robiąc ten wpis. Bo ten
crumble jest po prostu « boski » ! Tym bardziej, że dodałam do
niego kawałeczki gorzkiej czekolady z Ekwadoru, przywiezionej z Portugalii o
wyjątkowo głębokim smaku… Do tego świeże gruszki, lekko podsmażone w białym
karmelu i chrupiące crumble.
Wczoraj na szkolnej stołówce Antoś też kulinarnie witał
jesień.
Na przystawkę mieli : pieczeź mięsną z kasztanami
Na danie główne : kaczkę w sosie na bazie piernika
podaną z zapiekanką Dauphinaois czyli Gratin Dauphinois
Z serów podano ser kozi z orzechami
A na deser była tarta jabłkowa
Mój syn wrócił bardzo zadowolony ze szkoły middzy innymi za
sprawą tak pysznego jedzenia !
A u nas dziś klasycznie bo na obiad, na przystawkę był
grejpfrut, na danie główne frytki bo sobota ! i domowe nuggetsy z
piekarnika ( bez tłuszczu) i crumble gruszkowo-czekoladowy…
Jednakże wieczorem znów oddamy hołd jesieni bo mam KURKI !
I Będę robić omlet z kurkami ; do tego sałata i jakieś dobre wino, jeszcze
nie wiem którą butelkę otworzymy.
Kto tutaj mówił o braku pozytywnych aspektów jesieni ???
Na 5
foremek jak na zdjęciu
5 sporych
gruszek
50 albo i więcej
gram gorzkiej, dobrej czekolady
Sok z pół
cytryny, łyżka cukru i 30 g
masła do podsmażenia gruszek
Gruszki
obrać, pokroić, skropić cytryną i podsmażyć 3-5 minut w jasnym karmelu
zrobionym z podanych sładników
Na crumble…
tradycyjnie
Zagnieść
palcami na gruby piasek…
Gruszki
ułożyć na dnie naczyń. Posypać posiekaną czekoladą, pokryć crumble I zapiec w 180°C około 35 minut. Podawać
lekko ciepłe!
Crumble poire-chocolat
Pour 5 ramequins comme sur les photos
5 belles poires
jus d'un demi citron
30 g de beurre
1 càs de sucre
Epluchez les poires et coupez-les en dès. Arrosez avec du jus de citron et faites sauter 3-5 min. dans du caramel blond préparé avec du sucre et du beurre.
Crumble:
100 g de farine
100 g de poudre d'amandes
100 g de sucre
100 g de beurre bien froid!
Assemblez le tout en gros sable...
Disposez les poires au fond des ramequins, râpez du chocolat noir - 50 g ou plus pour cette quantité, couvrez avec du crumble et faites dorer 35 minutes au four chaud à 180°C.
crumble to mój ulubiony jesienny deser :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Magdo bo moj tez!
OdpowiedzUsuń