sobota, 21 września 2013

Na powitanie jesieni – Crumble : Gruszki i Czekolada// Crumble poire-chocolat pour saluer l'automne!

Na powitanie jesieni – Crumble : Gruszki i Czekolada



 

 

Oblizuję się jeszcze ze smakiem robiąc ten wpis. Bo ten crumble jest po prostu « boski » ! Tym bardziej, że dodałam do niego kawałeczki gorzkiej czekolady z Ekwadoru, przywiezionej z Portugalii o wyjątkowo głębokim smaku… Do tego świeże gruszki, lekko podsmażone w białym karmelu i chrupiące crumble.

 

Wczoraj na szkolnej stołówce Antoś też kulinarnie witał jesień.

Na przystawkę mieli : pieczeź mięsną z kasztanami

Na danie główne : kaczkę w sosie na bazie piernika podaną z zapiekanką Dauphinaois czyli Gratin Dauphinois

Z serów podano ser kozi z orzechami

A na deser była tarta jabłkowa

Mój syn wrócił bardzo zadowolony ze szkoły middzy innymi za sprawą tak pysznego jedzenia !

 

A u nas dziś klasycznie bo na obiad, na przystawkę był grejpfrut, na danie główne frytki bo sobota ! i domowe nuggetsy z piekarnika ( bez tłuszczu) i crumble gruszkowo-czekoladowy…

Jednakże wieczorem znów oddamy hołd jesieni bo mam KURKI ! I Będę robić omlet z kurkami ; do tego sałata i jakieś dobre wino, jeszcze nie wiem którą butelkę otworzymy.

 

 

Kto tutaj mówił o braku pozytywnych aspektów jesieni ???
 
 
 
Na 5 foremek jak na zdjęciu
5 sporych gruszek
50 albo i więcej gram gorzkiej, dobrej czekolady
Sok z pół cytryny, łyżka cukru i 30 g masła do podsmażenia gruszek
Gruszki obrać, pokroić, skropić cytryną i podsmażyć 3-5 minut w jasnym karmelu zrobionym z podanych sładników
 
Na crumble… tradycyjnie
 
100 g mąki
100 g zmielonych migdałów
100 g cukru
100 g zimnego, dobrego masła
Zagnieść palcami na gruby piasek…
Gruszki ułożyć na dnie naczyń. Posypać posiekaną czekoladą, pokryć crumble I zapiec w 180°C około 35 minut. Podawać lekko ciepłe!
 
 
Crumble poire-chocolat
 
Pour 5 ramequins comme sur les photos
 
5 belles poires
jus d'un demi citron
30 g de beurre
1 càs de sucre
 
Epluchez les poires et coupez-les en dès. Arrosez avec du jus de citron et faites sauter 3-5 min. dans du caramel blond préparé avec du sucre et du beurre.
 
Crumble:
100 g de farine
100 g de poudre d'amandes
100 g de sucre
100 g de beurre bien froid!
 
Assemblez le tout en gros sable...
 
Disposez les poires au fond des ramequins, râpez du chocolat noir - 50 g ou plus pour cette quantité, couvrez avec du crumble et faites dorer 35 minutes au four chaud à 180°C.

2 komentarze: