piątek, 1 czerwca 2012

Tarta rabarbarowa

Jedna z naszych ulubionych...


300 g slodkiego kruchego ciasta

1 kg rabarbaru

150 g cukru

50 g zmielonych migdalow

Crumble

125 g cukru

125 g maki

125 g zmielonych migdalow

125 g zimnego masla w kawaleczkach

Ciasto slodkie mozna zrobic samemu badz uzyc gotowego:

200 g maki

80 g cukru

25 g zmielonych migdalow ale w zaleznosci od receptury mozna dac kakao, pistacje, orzechy laskowe, mak...

120 g masla

1 jajko

sol

To sie razem zagniata i chlodzi minimum 1 h...




Rabarbar




Obieramy, kroimy na kwalki, posypujemy cukrem i zostawiamy 30 minut. Nastepnie gotujemy na duzym ogniu na duzej patelni okolo 10 minut. Lekko odcedzamy. Na slodkie ciasto wysypujemy 50 g migdalow zmielonych na to rabarbar i na wierzch crumble - mieszamy wszytskie skladniki na crumble az powstanie tak gruby piasek...




Pieczymy 30 minut w 200°C. Podajemy lekko cieple z kulka lodow waniliowych, badz zimne...

2 komentarze: