poniedziałek, 11 czerwca 2012

Warzywny crumble jak ratatouille

Pomyslalam sobie wczoraj wieczorem coz zrobic z tych warzyw, kolejna ratatouille? Moze niekoniecznie... i tak powstal ten crumble pachnacy tymiankiem i rozmarynem.

Na 3 porcje

1 cukinia

1 baklazan

czerwona cebula

2 pomidory

zabek czosnku

oliwa

sol, pieprz, rozmaryn swiezy

na crumble

80 g maki

80 g startego parmezanu

80 g masla

garsc orzeszkow pini

tymianek

Cukinie i baklazan pokroilam w plastry, doprawilam, polalam 2 lyzkami oliwy i wstawilam do piekarnika na 20 minut w 200°C.

Cebule z czosnkiem podsmazylam na 2 lyzkach oliwy dodalam obrane i pokrojone pomidory wraz z galazka rozmarynu. Podusilam chwile.

W naczyniach ulozylam cukienie, baklazan, na to pomidory i na wierzch crumble zagnieciony szybko z wymienionych skladnikow wraz z lekko zgrilowanymi na suchej patelni orzeszkami pini. I do pieca na 20 minut...

Pychota...

2 komentarze: