wtorek, 5 czerwca 2012

Zapiekanka: baklazan, pomidory, penne i ser Morbier

Kolejna smaczna proscizna. Przyznam, ze jestem fanka takich wlasnie przepisow. Ma byc zdrowo, smacznie i w miare szybko no i oczywiscie cos nowego, jak najczesciej cos nowego, kilka razy w tygodniu w innym wypadku bardzo sie nudze...

3-4 porcje

15 minut przygotowania

20 minut pieczenia ale jak sie piecze mozna robic co innego...

300 g makaronu rurki czyli penne rigate

3 pomidory

baklazan

150 g sera Morbier badz innego... Morbier to znany ser z regionu Franche-Comté z charakterystycznym fioletowym bo plesniowym paskiem posrodku. Dosc wyrazisty w smaku...

oliwa z oliwek

sol, swiezy tymianek, pietruszka

Makaron gotujemy al dente. Pomidory obieramy ze skorki i kroimy w kostke. Baklazan kroimy w cienkie plastry i podsmazamy je na oleju z oliwek doprawiajac sola. Ser kroimy w plastry. W naczyniu do zapiekania ukladamy nasze skladniki i wstawiamy do piekarnika na 20 minut w 180°C... podajemy z salata...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz