piątek, 1 czerwca 2012

Risotto ze szparagami


Na dzisiejszy obiad... wiosennie, szybko i smacznie




Na 2 osoby




1 szklanka ryzu na risotto ( arborio albo carnaroli)




maslo




peczek szparagow - 0,5 kg - biale badz zielone co zmienia smak




50 g startego parmezanu




1 l rosolu z kury




Szparagi obrac, obciac koncowki. Lodygi ugotowac w osolonym wrzatku okolo 15 minut.




W duzym garnku lub na duzej patelni roztopic 20 g masla, dodac ryz i smazyc az ziarna beda przezroczyste. Zalac rosolem - polowa - dodac glowki szparagow i gotowac. Podlewac rosolem. Po okolo 20 minutach jak ryz jest miekki i nie ma w garnku cieczy dodac ser i kawaleczki masla. Polaczyc.




Podawac z lodygami szparagow...




smacznego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz