sobota, 23 czerwca 2012

Pyszna tarta morelowa

z marcepanem i soczystymi owocami... mniam.
Ciasto

1 jajko

125 g masla

1/2 szklanki ( szklanki standardowe o pojemosci 250 ml) cukru pudru

1 i 1/2 szklanki maki

pol laski wanili

skorka starta z pol cytryny

z tych skladnikow wyrabiamy ciasto, dodajac pod koniec ziarenka z laski wanili. Chlodzimy je 2 h w lodowce.

Nastepnie rozwalkowujemy i wyklejamy nim forme na tarte, najlepiej wylozona papierem do pieczenia. Nakluwamy widelcem ciasto, pokrywamy je znow papierem do pieczenia i obciazamy np: ziarnami fasoli by sie nie wybrzuszalo. Pieczemy 20 minut w 200°C.



Po czym na ciasto wylewamy KREM

200 g masy marcepanowej, dowolnego koloru, u mnie zielona

100 g masla

1 budyn migdalowy badz waniliowy

2 jajka

100 g mielonych migdalow

ewentualnie cukier - zalezy jak masa marcepanowa jest slodka - trzeba wiec sprobowac

do tego 700 g moreli

Maslo miksujemy z marcepanem, dodajemy jajka, migdaly w proszku, budyn, mieszamy... ja dodalam lyzke Amaretto by wzmocnic migdalowy smak, ale nie jest to konieczne.

Krem wylewamy na ciasto, ukladamy dociskajac polowki moreli, wybrzuszeniem do gory i pieczemy okolo 30 minut w 180°C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz