niedziela, 10 czerwca 2012

Poledwica wieprzowa z chorizo i z szalwia

Kolejny sposob na ten wyjatkowo smaczny i latwy w przygotowaniu kawalek miesa. Tym razem laczy on w sobie dosc ostre hiszpanskie smaki, dzieki chorizo z zapachem lata i slonca dzieki pomidorkom i szalwi.

Na 4 porcje

Poledwica wieprzowa ok: 600 g

kilka plasterkow ostrego chorizo

galazki mniejszych badz wiekszych pomidorkow

pol peczka szalwi

50 g masla

kilka mlodych ziemniakow

sol, pieprz

W poledwicy naciac kieszonki, wsunac w nie plasterki chorizo. Mieso doprawic. Ulozyc wokol pomidorki i pokrojone ziemniaki, polac lyzka oliwy i wstawic do nagrzanego - 200°C - piekarnika na 45 minut.

Maslo polaczyc z listkami szalwi, ja zrobilam to zwyczajnie widelcem. Ulozyc na pergaminie i zwinac w rulon tak by mozna bylo kroic z niego plasterki. Gdy mieso jest gotowe ulozyc na nim kilka plasterkow tego szalwiowego masla. Podawac... z kieliszkiem schlodzonego Côte de Provance...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz