piątek, 9 grudnia 2011

Swiateczny losos z wloskim koprem// Saumon laqué avec fenouils

 

A "swiateczny" dlatego, ze przyrzadzony z typowo swiatecznymi przyprawami: miodem i imbirem. Co oczywiscie nie oznacza, ze nie mozna go zjesc na piatkowo obiad. Tym bardziej, ze przygotowanie zajmuje 30 minut. Nalezy jednak pamietac o marynacie 12 h wczesniej.


Tyle porcji lososia ile osob


na kazda porcje 1 lyzka sosu sojowego i 1 lyzka miodu.


Polac tym lososia i zostawic w lodowce na minimum 12 h.


Fenkul obrac z wierzchnich lisci, pokroic na 4 rowne czesci i ugotowac na parz 15 minut, lekko solac.


Nastepnie na patelni rozpuscic 30 g masla, dodac 1 lyzke sosu sojowego, 1 miodu i 1 lyzeczke swiezo startego imbiru ( mozna ewentualnie zastapic tym z proszku ale to nieco zmieni smak). Wylozc na patelnie wloski koper i dusic na malutkim gazie kilka minut.


W tym czasie obsmazyc na lyzce oliwy zamarynowanego lososia.


Podawac razem...


zamiast kopru mozna tez uzyc, badz dodac, zielone szparagi, mini patisony czy inne warzywa.


Saumon laqué

Il est assez festif car laqué au miel, servi avec gingembre... cela fait tout de suite penser à Noël! Mais il peut être servi pour un déjeuner ordinaire car on le prépare en 30 minutes. Il faut juste se souvenir de la marinade, minimum 12 h.

recette vient de "Saveurs" 12/2011

Autant de portions de saumon que de personnes
1 càs de sauce soja et 1 cà s de miel par portion de saumon.

Laissez le poisson dans cette sauce minimum 12 h.

Avant de servir: faites cuire les fenouils à la vapeur, 15 minutes en cocotte-minute. Salez légerement.
Ensuite faites fondre dans une poêle 30 g de beurre, 1 cà s de sauce soja, 1 càs de miel, 1 càc de gingembre frais râpé. Mettez les légumes dans cette poêle et faites cuire encore, doucement, 5 minutes.

Les saumons sont à poëler sur une cuillère à soupe d'huile d'olive. Assaisonnez et servez.
Vous pouvez aussi remplacer les fenouils par mini patissons, asperges vertes, etc..

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