sobota, 10 grudnia 2011

Maslane gwiazdki z zurawina// Etoiles aux cranneberges

Przepis znalazlam na wielu polskich blogach kulinarnych. Autorka przepisu jest, wedlug pewnych zrodel,  Marta Stewart. Musze przyznac, ze zachwycily nas te gwiazdki, smakiem i prostota, lekko kwaskowa nuta zurawiny, maslane ciasto. Zwiastuja nadchodzace swieta... polecam wiec:

Na okolo 40 sztuk

175 g masla

75 g cukru

cukier waniliowy

szczypta soli

250 g maki

50 g suszonej zurawiny czyli cranberry, mozna dac wiecej

lyzka mleka do posmarowania ciastek

ewentualnie orzechy, migdlay, ja dodalam 2 lyzki zmielonych migdalow i nieco mniej maki.

Maslo utrzec z cukrem, dodac make, sol, wanilie, zagniesc ciasto lekko. Dodac nastepnie posiekana zurawine i ewentualnie migdaly badz orzechy, chlodzic minimum 2 h. Walkowac, wykrawac formy, ( uwaga ciasto jest bardzo, bardzo kruche, kawaleczki zurawin nie ulatwiaja wykrawania dlatego najlepiej wziasc jakas prosta foremke i niewielka), ukladac na pergaminie i piec 10 minut w 200°C. Przechowywac w puszcze.

smacznego!

Etoiles aux cranneberges

La recette vient de nombreux blog culinaires polonais. Son auteur, selon certaines sources, est Marta Stewart. Je dois avouer que ces étoiles nous ont enchanté! Le goût légerement acide des cranneberges dans une pâte sucré et pleine de beurre qui excauce le goût... Ces étoiles annoncent Noël!
Pour environ 40 petites pièces:

175 g de beurre
75 g de sucre
sucre vanillé
250 g de farine
une pincée de sel
1 càs de lait
50 g ou plus de canneberges séchées et coupées en petits morceaux
éventuellement amandes ou noix... j'ai ajouté 2 càs de poudre d'amandes et donc moins de farine.

Travaillez le beurre avec les sucres. Ajoutez la farine, sel puis à la fin les cranneberges. Formez une boule et refroidissez la pâte minimum 2 h. La pâte est très, très friable et difficile à découper, prenez donc des formes simples et petites. Posez les gâteaux sur une plaque couverte du papier sulffurisé. Enduisez chaque pièce au pinceau de lait. Faites cuire 10 minutes à 200°C. Gardez dans une boîte métallique.

1 komentarz:

  1. Ciasteczka z żurawiną są pyszne...piekłam je już kilkakrotnie i zawsze wychodzą idealne :)

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