sobota, 3 grudnia 2011

Medaliony cielece ze smardzami// Médaillons de veau aux morilles

To nasz dzisiejszy obiad, z ktorym musialam uporac sie doslownie w 30 minut gdyz za chwile wielkie pieczenie pierniczkow i robienie domow z piernika z dziecmi i przyjaciolmi! Jak co roku, pierwsza sobota grudnia zobowiazuje i bardzo lubie ten "obowiazek". Bedzie nas 17 osob na pieczeniu...




Wracajac do medalionow, cudny przepis z CVF 12/2011, smak, kremowosc sosu, zapach i frytki, dla Antosia ziemniaczane dla nas z bulwy selera.




4 porcje




4 medaliony cielece okolo 0,5 cm grubosci

200 g smardz czy smardzow - pojecia nie ma wiec wybaczcie niescislosci jezykowe. Moga byc z moroznek oczywisce w tym sezonie

40 g masla

lyzka oliwy

30 cl smietanki

sol, pieprz

Oczyszczone grzyby podsmazyc na 20 g masla. Gdy odparuje woda, dodac smietanke i dusic az ilosc plynie zostanie zredukowana o okolo 2/3. Doprawic.

Medaliony podsmazyc na ostrym ogniu na reszcie masla i oliwie z dwoch stron, gdy sie zrumienia, przykryc patelnie i dusic po 2 minuty z kazdej strony. Wylozyc na talerz i przykryc dwoma warstwami papieru aluminiowego. Uwaga nie solic miesa az do tego momentu, posolic dopiero w momencie podania, najlepiej kwiatem soli. Podawac z grzybami i z sosem oraz frytkami.


Pasujace wino: Volnay, czerwone wytrawne z Burgundii.

Rozkoszowac sie!

Médaillons de veau aux morilles

C'est notre déjeuner d'aujourd'hui. Il fallait que je le prépare en 30 minutes car cet après-midi nous allons préparer comme la veut la tradition les pains d'épices et les maisons en pains d'épices avec les enfants et les amis.
Cette excellent recette vient de CVF 12/2011

4 portions

4 médaillons de veau
200 g de morilles - chez moi un sachet de surgelés
40 g de beurre
1 càs d'huile d'olive
30 cl de crème liquide
sel, poivre

Faites revenir dans 20 g de beurre les champignons. Quand ils sont rendus toute leur eau ajoutez la crème et faites cuire sur feu doux quelques minutes. Assaisonnez.

Dans le reste du beurre et l'huile faites saisir les médaillons de deux côtés. Ensuite baissez légerement le feu et faites cuire la viande sous couvercle 2 minutes par face. Réservez sous deux couches de papier aluminium.  Servez avec la sauce et morilles ainsi que les frites de pommes de terre ou de céleri rave.

Délectez-vous!
Bon vin: Volnay, rouge de Bourgogne

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