niedziela, 6 października 2019

Zupa krem: pory, ziemniaki i chorizo. Bez glutenu. Bez laktozy.


Sezon na zupy u nas rozpoczety! Robi sie coraz chlodniej porankami i wieczorami choc w ciagu dnia temepratura wciaz oscyluje wokol 20-21°C. Noc zapada juz kolo 19h30 a poranki sa ciemne, czarne... slonce wstaje okolo 8h15.... zaczynam lekcje o 8h w calkowitej ciemnosci jeszcze i tak bedzie przez wiele miesiecy. 
Pierwsza zupa w tym sezonie to krem z porow, ziemniakow, szalotki podany z podsmazonym chorizo i chlebem bez glutenowym. 


4 porcje
Przygotowanie 30 minut

3 pory
4 ziemniaki
2 szalotki
2 Zabki czosnku
1 litr wywaru z warzyw
odrobina masla

150 g chorizo pokrojonego w kostke
4 kormki chleba bez lub z glutenem pokorojne w kostke

Na masse podsmazamy posiekny czosnek z szalotkami. Dodajemy pokrojone pory i ziemniaki. Smazymy okolo 3 minut. Pokrywamy wywarem i gotujemy okolo 20 minut do miekkosci. 

W tym czasie podsmazamy chorizo z chlebem na suchej patelni. Z chorizo wyplynie wystarczajaco tluszczu. 

Podajemy zmiksowana zupe z goracymi grzankami kielbasiano-chlebowymi. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz