sobota, 12 października 2019

Placek z jagodami i z kremem cytrynowym.


Moze byc z glutenem albo bez - zalezy jakiej maki uzyjemy. U mnie dzisiaj z glutenem bo z maki T65 ekologicznej.  

Jest przepyszny bo... ciasto jest bardzo chrupiace i maslane! Bo krem cytrynowy w polaczeniu z jagodami - uzylam tych z mrozonek to rewelacyjne polaczenie! bo mozna wziac ze soba, bo mozna zjesc w domu... mniam! 

Na okolo 20 kwadratow. 

Przygotowanie 45 minut
Chlodzenie 2 h

Ciasto:
250 g maki
110 g masla solonego
25 g zmielonych migdalow
35 g cukru pudru
1 zoltko
3 lyzki zimnej wody

Zagniatamy i schladzamy. 

Krem i jagody

500 g jagod
20 g cukru brazowego
2 lyzki skrobi kukurydzianej
skorka starta z pol cytryny
4-5 lyzek lemon curd czyli kremu cytrynowego - mozna kupic mozna zrobic samemu w domu.

Kruszonka

100 g maki
60 g cukru brazowego
60 g zmielonych migdalow
80 g zimnego masla

Zagniatamy na piasek.


Schlodzone ciasto cienko rozwalkowujemy na papieprze do pieczenia. Smarujemy ciasto kremem cytrynowym czyli Lemon curd. Wykladamy na krem jagody wymieszane z cukrem i ze skrobia. 

Calosc posypujemy kruszonka. 

Pieczemy przez 35 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. 

Przed pokrojeniem chlodzimy 2 godziny. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz