niedziela, 20 października 2019

Kurczak slono-kwasno-slodki czyli w oliwkach i daktylach. Bez glutenu. Bez laktozy.


Niedzielny obiad pachnacy oliwakmi, kaparami, daktylami i ziolami... uwielbiam takie mieszanki bo w domu czuc cieplo takich dan, sytosc, satysfakcje i wdziecznosc. 




6 porcji
Przygotowanie 15 minut
Marynowanie 1 noc
Pieczenie 1 h

6 porcji kurczaka - dla nas 3 nogi wystarcza, przeciete na pol
dwie garscie zielonych oliwek bez pestek
8 suszonych daktyli
2 lyzki kaparow
galazki rozmarynu i tymianku
2 lyzki octu winnego
4 lyzki oliwy z oliwek
sol i pieprz

Mieso marynujemy cala noc w tych skladnikach. 

Nastepnie dodajemy 1/2 szklanki bialego wina kuchennego
1 lyzke miodu oraz 
12-15 malice kartofelkow w skorze
4 Zabi czosnku w lupinach. 

Pieczemy 1 godzine w 200°C. 

Podajemy wszystko razem... u nas z fasolka szparagowa. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz