niedziela, 13 października 2019

Poledwica wieprzowa w pomidorowej skorupce i jesienne baklazany.Kilka slow o KOLENDRZE. Bez glutenu, bez laktozy


Przepis jest autorstwa Faridy z francuskiego programu La quotidienne. To typowa kuchnia śródziemnomorska, pelna aromatu, oliwy z oliwek, warzyw. Zielona, świeża kolendra gra tutaj znaczaca role i nic dziwnego. To typowy smak i zapach basenu morza Śródziemnego. 
Kolendra znana jest od ponad 8000 lat. Chroni  serce i zoladek, dziala przeciw nowotworowo, przeciw zapalnie, przeciw grzybicznie a ostatnie badania z Kaliforni pokazuja, ze dziala rowniez przeciw padaczkowo (The FASEB Journal, lipiec 2019).
Uzywajcie wiec swieza kolendre! 



4 porcje
Przygotowanie 25 minut
Pieczenie 1 h

Poledwica wieprzowa 600 g

8 suszonych pomidorow z zalewy olejowej
4 Zabki czosnku
1 lyzeczka ostrej papryki

2 duze baklazany okolo 600 g
2 duze, miesiste pomidory
cebula
swieza kolendra
sol, pieprz
oliwa z oliwek

Suszone pomidory miksujemy z 1 zabkiem czosnku, dodajemy sotra papryka i ta masa smarujemy uprzednio doprawiona poledwice. 

Pieczemy ja w piekarniku, 200°C, dajemy odrobine wody na dno formy oraz 3 pozostale i nieobrane zabki czosnku. 

W tym czasie obeiramy baklazany co drugi pasek... skora i bez skory. Siekamy cebule, obieramy ze skorki pomidory. 
Na oliwie dusimy cebule dodajemy baklazany pokrojone w kostke i pomidory. Dusimy 10 minut. 

Warzywa dokaldamy do pieczacego sie miese i pieczemy jeszcze razem przez kwadrans dodajac obficie posiekanej kolendry. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz