sobota, 12 października 2019

Zabnica albo aniol morski w pomidorach. Kuchnia wloska. Rana pescatrice in potacchio. Bez glutenu. Bez Laktozy.


Musialam dostosowac wloski przepis do moich mozliwosci czasowych wiec podalam zabnice, zwana po francusku Lotte  w pomidorach bez warzyw pieczonych bo ... czasu mi nie starczylo na wszystko! Ale podalam ja z pachnacym ryzem Thai!

We Francji zabnica zwana tez aniolem morskim nalezy do drogich ryb. Za kilogram nie zaplacimy mniej niz 20 euros. Ale smak tej ryby jest tak delikatny, ze od czasu do czasu kusze sie na ten morski luksus. 



3 porcje 
Przygotowanie 35 minut

6 medalionow z zabnicy bez skory - w sklepie rybnym mowie zawsze co chce przyrzadzic i sprzedawca przygotowuje mi bezplatnie porcje ryby tak jak chce. 

500 g dobrych miesistych pomidorow
garsc czarnych oliwek
cebula
zabek czosnku
galazka rozmarynu
100 ml bialego wytrawnego wina
oliwa z oliwek
sol i 1/2 ostrej papryczki albo pieprz Baskow czy inna ostra papryka w proszku. 


Na oliwie podsmazamy posiekny czosnek z cebula i z galazka rozmarynu. Po okolo 3 minutach pokrywamy nasze warzywa winem i na ostrym ogniu, odparowujemy calosc przez 5 minut. 
Dodajemy sparzone, obrane ze skorki i pokrojone pomidory. Po chwili wrzucamy tez oliwki i pol ostrej papryczki. 
Dusimy sos okolo 10 minut. 

W tym czasie smazymy medaliony anielskie przez 3 minuty na oliwie po czym dodajemy je do gotujacego sie sosu i razem dusimy jeszcze 5 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz