sobota, 19 października 2019

Strudel jablkowy z przepisu Carl Marletti. Kuchnia austriacka.


Jesien, jesien i jablek jest w brud! Uwielbiam to ciasto choc do najlatwiejszych nie nalezy, ale zawsze sie u mnie udaje. Kiedys je juz robilam i gdzies tutaj na tym blogu jest ten przepis... nieco inny od tego testowanego dzisiaj. W domu pachnie jablkami, rodzynkami, maslem... Pewnie dlugo ten strudel u nas nie polezy. 
Uzylam szarej renety do caista, gdyz mysle, ze to jeden z najlepszych gatunkow do wypiekow z tym swoim charakterystycznym kwaskowatym smakiem i miazszem wyrazistym. 

zapraszam na jeszcze cieply...


10 porcji

Przygtowanie 45 minut
Czekanie 1 godzina choc w tym czasie robimy farsz

Pieczenie 50minut -1 h


Ciasto
250 g maki i jeszcze troche gdy jest za wilgotne
szczypta soli
jajko
20 g neutralnego oleju
100 g cieplej wody

Zagniatamy i na 1 h odstawiamy. 

Farsz
1 kg jablek - szarej renety
100 g rodzynek
goraca woda i 2 lyzki rumu
80 g ciemnego cukru
60 g zmielonych migdalow
75 g stopionego masla plus 70 g stopionego masla na wierzch ciasta

cukier puder do posypania

Rodzynki namaczamy we wrzatku z rumem. Jablka obieramy, kroimy na cieniutkie pol-plasterki po wybraniu gniazd nasiennych. Dodajemy do jablek cukier, zmielone migdaly i roztopione maslo oraz po odsaczeniu rodzynki. 

Ciasto rozciagamy rekoma na silnie obsypanej maka sciereczce kuchennej do uzyskania prostokata 55-70 cm okolo... mozna pomoc sobie walkiem. Ciasto ma byc przezroczyste. 

Wykladamy na ciasto nasze jablka z cala reszta skladnikow i zwijamy delikatnie strudel pomagajac sobie sciereczka na ktorej to ciasto lezy. 
Przekladamy ostroznie na blache wylozona papierem do pieczenia. Goracy piekarnik 180°C i pieczemy ciasto smarujac je uprzednio roztopionym maslem. 

Pieczemy 50 minut. Wylaczamy piekarnik ale pozostawimy w nim ciasto na 10 minut. 

Jemy lekko cieple posypane cukrem pudrem! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz