sobota, 26 listopada 2016

Bardzo delikatne ciasto : jabłka, ricotta i zmielone migdały. Kuchnia włoska.

jablka ricotta




 

Przepyszne ciasto…

 

6 porcji

Przygotowanie 20 minut

Pieczenie 40-45 minut

 

5-6 jabłek

Masło do jabłek

Przyprawa do piernika – jeśli lubicie

50 g cukru

Cytryna: sok i skórka

120 g masła

3 jajka

200 g cukru trzcinowego, ciemnego

250 g ricotty

200 g zmielonych migdałów

 

Jabłka obieramy ze skórki, specjalnym nożem wycinamy gniazda nasienne i następnie kroimy je na plastry. Podsmażamy jabłka na maśle z cukrem i posypujemy je przyprawą do piernika. Gdy zaczynają się rumienić dodajemy sok z cytryny – po uprzednim starciu z niej skórki – będzie potrzebna do ciasta.  Dusimy 5 minut.

 

W tym czasie: masło ubijamy z cukrem, dodajemy jajka, ricottę, skórkę z cytryny i migdały.

 

Ciasto przekładamy łyżką do tortownicy 22-24 cm średnicy wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie i wysmarowanej masłem na bokach. Jabłka wykładamy na wierzch ciasta.

Pieczemy 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Podajemy lekko ciepłe – genialne albo zimne, też genialne… ha, ha…

 

Ps: Brzegi tego ciasta będą dość suche, upieczone, środek ma być wilgotny, kremowy.


1 komentarz:

  1. Naprawdę musi być bardzo delikatne!https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/26/komosa-ryzowa-z-indykiem-i-brokulem/

    OdpowiedzUsuń