sobota, 19 listopada 2016

Kurczak w ziołach czyli danie POPULARNE. Kuchnia francuska według Michel Guérard.





Kurczak i zupa

 


Popularne czyli bliskie populacji z łaciny « populus ». Dla Michel’a Guérard, tego wytrawnego znawcy kuchni (3* Michelin) to :


«przypomnienie smaku dzieciństwa » i « Danie popularne jest bardziej związane z przyjemnością bycia razem niż z wielką gastronomią. To danie bowiem opowiada jak dobrze jest żyć, być razem”.


 


I ja się pod tym podpisuję!


 


Dziś na obiad zrobiłam takiego popularnego kurczaka w ziołach z receptury Michel Guérard.


 


Proszę pańswta oto kurczak popularny!


 


4 porcje


Przygotowanie 30 minut


Pieczenie 1h15


 


1 wiejski kurczak około 1,5 kg


½ pęczka estragonu


½ pęczka szczypiorku


1 pęczek zielonej pietruszki


70 g miękkiego masła


Szalotka


Ząbek czosnku


50 g pieczarek


50 g boczku


Sok z cytryny


Sól i pieprz


 


Zioła myjemy. Estragon i pietruszkę blanszujemy 30 sekund we wrzątku, odcedzamy i przelewamy lodowatą wodą. Szalotkę i czosnek siekamy, grzyby również I podsmażamy je na 10 g masła. Boczek drobniutko kroimi.


 


Zioła miksujemy z resztą miękkiego masła, dodajemy podsmażone cebule, grzyby I boczek. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.


 


Kurczaka również doprawiamy. Delikatnie, od strony głowy odseparowujemy skórę kurczaka od mięsa, nie zapominamy od udkach.


 


Pod tę skórę wsuwamy nasz zielony farsz, właściwie to mięso trzeba dobrze wymasować by farsz rozszedł się wszędzie równomiernie.


By skóra się nie porozrywała – kurczak musi być wyjęty conajmniej godzinę wcześniej z lodówki.


 


A później to już tylko pieczenie… I ten zapach w domu…


PS: ja miałam nieco więcej grzybów i boczku i upiekłam je razem z kurczakiem w wytwarzającym się sosie.  


Do tego ziemniaki sauté i jesteśmy w kulinarnym raju!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz