sobota, 19 listopada 2016

Pożywna zupa-krem z soczewicy, z przyprawami z różnch kontynentow. Zupy 2016/2017








Uwielbiam tę zupę ! Przede wszystkim za smak, ale też za konsystencję, walory zdrowotne i za to, że rozgrzewa w zimny wieczór.






4 porcje


30 minut przygotowania




200 g czerwonej soczewicy


Pół cebuli


Ząbek czosnku


Marchewka


1 litr bulionu z warzyw


Pói szklanki śmietanki


Przyprawy : 1 cm imbiru, po pół łyżeczki : ziaren kolendry ; kurkumy, kminku, papryki w proszku, kilka ziaren pieprzu.


Oliwa




Na odrobinie oliwy podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Wysypujemy na smażące się warzywa przyprawy, dodajemy plastry marchewki. Smażymy całość mieszając przez kilka chwil. Następnie pokrywamy bulionem i wsypujemy soczewicę. Gotujemy około 20 minut. Miksujemy i dodajemy śmietankę.



1 komentarz:

  1. O tak! Zupy kremy są fantastyczne, a pomysł, by soczewicę połączyć z kolendrą i kminkiem bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń