wtorek, 15 kwietnia 2014

Tarta Primavera i o wesołości w domu mym.

Tarta Primavera i o wesołości w domu mym.
W niedzielę popołudniu ruszyliśmy do parku na piknik z przyjaciółmi. Zebraliśmy się w Jardin Public, gdzie było tyle ludzi, że koca nie było gdzie położyć na wielkich trawnikach. Ale, powolutku towarzystwo opuszczało park… otwarty do 20h. My zostaliśmy do końca! Pogralismy w noge, w badmintona w czwórkę później dwójkami… Super bylo!



Kolacja piknikowa: chorizo, rzodkiewki, moja tarta, salatka z kurczaka z jabłkiem, szynki, sery, miska truskawek i moje zajaczki… do tego różowe wino, wody… pięknie bylo, pogadalismy. Eric dał Antkowi w prezencie Mapę zamków średniowiecznych we Francji – dzis wieszałam ja na ścianie w jego pokoju.







Tymczasem dziś od rana rozgardiasz tak jak wczoraj zresztą… Przybyl Félix. Zaczęli razem robić makietę bitwy pod Alésią,  52 rok przed Chrystusem. Ponad 2 h pracy wczoraj, tyleż pewnie dzisiaj. Pieknie im to idzie! Podziwiam!



Wczoraj wspólny obiad z Félixem pieczony kurczak w pomidorach i papryce, purée, mizeria, ciasteczka i jogurty na deser. Antka gra w tenisa 3 h  I wcozraj i dzisiaj… i moja praca… właśnie sie nie wyrabiam. Bo pomiędzy stosem sprawdzianów do poprawienia, ich makietą, obiadam, Świętami, wożeniem mojego syna ledwo dyszę. Ale dziś rano znalazłam czas by iść pobiegać do Jardin Public, formę trzeba trzymać przy takiej aktywności.




zdjecie


A tarta jest pyszna : młode marchewki, fenkuł, młody groszek, ricotta… i parmezan na chrupiącą skórkę! Mniam!


Tarta Primavera

 

Użyłam gotowego ciasta francuskiego 230 g bo nie miałam czasu robić własnego domowego… do tej tarty można użyć ciasta francuskiego albo zwykłego kruchego.

 

5 młodych marchewek

500 g świeżego groszku w strączkach

1 bulwa fenkułu

Pudełko ricotty 250 g

2-3 jajka

Sól, pieprz

Parmezan do starcia

 

Warzywa obrać, pokroić w drobną kostkę i obgotować 10 minut w osolonym wrzątku. Wyłożyć je na ciasto. Całość pokryć dobrze wymieszaną ricottą z jajkami, doprawić. Posypać świeżo startym parmezanem. Piec w zależności od użytego ciasta: od 25 – 45 minut w 180°C ciasto kruche i krótszy czas pieczenia, 200° C ciasto francuskie i dłuższy czas pieczenia.

 

3 komentarze: