środa, 9 kwietnia 2014

Kolory wiosny – zapiekanka z fasolki szparagowej i dymek ze świeżym kozim twarożkiem// Gratin d'haricots verts, oignons fanes et fromage de chèvre


 Kolory wiosny – zapiekanka z fasolki szparagowej, dymek, ze świeżym kozim twarożkiem

 

To z naszej niedzielnej kolacji. Kolejny pomysł na coś lekkiego, wiosennego i pysznego. Ze względu na  obecność świeżej fasolki można tę zapiekankę też zrobić latem. Ale, ze wzglęu na obecność cebulek dymek, szczypiorku oraz koziego twarożku z pewnością będzie ona lepsza wiosną. Tym bardziej, że fasolka szparagowa jest właściwie dostępna cały rok i to lokalna (u mnie tak jest).

Tak jak i jajka świeże sery i świeże mleko właśnie teraz są najsmaczniejsze. A że biały jak obsypane kwieciem drzewo jest kolorem wiosny to… zapraszam.

 



4 porcje

500 g fasolki szparagowej obgotowujemy w osolonym wrzatku.

 

Kroimy około 120 g twarożku koziego

 

Na oliwie podsmażamy 4 posiekane dymki wraz z szczypiorkiem do zeszklenia.

Przgotowujemy 20 cl beszamelu… chwilę go studzimy i dodajemy do niego 4 jajka. Mieszamy intesywnie.

 

Do wysmarowanego masłem naczynia wkładamy fasolkę, pokrywamy ją przesmażonymi dymkami, pokrywami serem, sosem i na koniec dorzucamy kilka pasków suszonych w oliwie pomidorów. Zapiekamy 25 minut.

Gotowe!
 
 


Gratin d'haricots verts...

4 personnes
500 g d'haricots verts cuits  - pas trop - 15 minutes environ
120 g de fromage de chèvre frais
20 cl de béchamel maison
4 œufs
4 oignons fanes avec leur partie verte - coupés fin et revenus dans l'huile d'olive

Fouettez votre béchamel avec des œufs un par un.

Dans un plat disposez les haricots verts cuits, ensuite les oignons fanes, puis la béchamel avec les œufs. Couvrez du fromage et des tranches fines des tomates séchées à l'huile. Faites gratiner  25 minutes à 180°C. Servez chaud ou tiède.

 

1 komentarz:

  1. o widzę, że u ciebie też beszamel i to w wersji z jajeczkiem, fiu fiu. Tak fajnie, na bogato :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń