To z naszej niedzielnej kolacji. Kolejny pomysł na coś lekkiego,
wiosennego i pysznego. Ze względu na obecność świeżej fasolki można tę zapiekankę też
zrobić latem. Ale, ze wzglęu na obecność cebulek dymek, szczypiorku oraz
koziego twarożku z pewnością będzie ona lepsza wiosną. Tym bardziej, że fasolka
szparagowa jest właściwie dostępna cały rok i to lokalna (u mnie tak jest).
Tak jak i jajka świeże sery i świeże mleko właśnie teraz są
najsmaczniejsze. A że biały jak obsypane kwieciem drzewo jest kolorem wiosny to…
zapraszam.
4 porcje
Kroimy około 120
g twarożku koziego
Na oliwie podsmażamy 4 posiekane dymki wraz z szczypiorkiem
do zeszklenia.
Przgotowujemy
20 cl beszamelu… chwilę go studzimy i dodajemy do niego 4 jajka. Mieszamy
intesywnie.
Do
wysmarowanego masłem naczynia wkładamy fasolkę, pokrywamy ją przesmażonymi
dymkami, pokrywami serem, sosem i na koniec dorzucamy kilka pasków suszonych w
oliwie pomidorów. Zapiekamy 25 minut.
Gotowe!
Gratin d'haricots verts...
4 personnes
500 g d'haricots verts cuits - pas trop - 15 minutes environ
120 g de fromage de chèvre frais
20 cl de béchamel maison
4 œufs
4 oignons fanes avec leur partie verte - coupés fin et revenus dans l'huile d'olive
Fouettez votre béchamel avec des œufs un par un.
Dans un plat disposez les haricots verts cuits, ensuite les oignons fanes, puis la béchamel avec les œufs. Couvrez du fromage et des tranches fines des tomates séchées à l'huile. Faites gratiner 25 minutes à 180°C. Servez chaud ou tiède.
o widzę, że u ciebie też beszamel i to w wersji z jajeczkiem, fiu fiu. Tak fajnie, na bogato :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda