wtorek, 8 kwietnia 2014

Kolory wiosny – sałatka z kaszy boulgour, szparagów i młodego bobu

Kolory wiosny – sałatka z kaszy boulgour, szparagów i młodego bobu



 
 

To nasze kolacyjne danie z soboty. Zapachniało i zasmakowało wiosną. Pierwsze w tym roku zielone szparagi, pierwszy młodziutki bób. Właściwie nie potrzeba do tego żadnego przepisu. Raczej pomysł a pomysł zaczerpnęłam z najnowszego numeru “Cuisine et vin de France” po prostu. Sałatka ta pokryta jest mieszanką wiosennych sałat : młodziutkich liści buraka, mniszka, rukoli i innych a doprawiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Prościutka a tak smaczna i wiosenna.

 

Zapraszam !
 
3 porcje
Szklanka kaszy boulgour albo jęczmiennej czy kuskus
Łyżka oliwy
Sól
Kaszę podsmażamy na oliwie jak ryż na risotto kilka minut. Pokrywamy wrzątkiem, doprawiamy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
 
Pęczek szparagów zielonych – 500 g
500 g młodego bobu w strączkach
Garść sałat
Sól, pieprz
Kilka łyżek oliwy oraz sok z pół cytryny
 
Szparagi gotujemy 10 minut, w szybkowarze na parze, tylko lekko posolone.
Bób wyłuskujemy. Obgotowujemy minutę. Zdejmujemy wierzchnią skórkę i gotujemy jeszcze 3 minuty w osolonym wrzątku.  
Podajemy całość, lekko ciepłe ale niegorące.
00035VVZ3BBNDVAU.JPG

2 komentarze:

  1. kurcze, u was to wszsytko jest wczesniej. U nas dopiero dojrzewa. Oosbiście wolę, jkiedy warzywa są rozdrobnione, bo łatwiej je wtedy jeść, tak czy owak, pyszne składniki, wieć i danie udane.

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń