niedziela, 19 maja 2013

Eton Mess z truskawkami//Eton Mess aux fraises

Eton Mess z truskawkami

 

 

Ten brytyjski deser powstał w wyniku wypadku… Tak, tak jak nasza, to jest francuska Tarte Tatin, gdy jedna z sióstr Tatin niosąc tartę jabłkową w niedzielny poranek przewróciła się z ciastem. Ten deser na początku był spektakularną Pavlovą, którą zamówił jeden ze studentów Eton College na swój niedzielny deser. Historyczna wywrotka sprawiła, że z Pavlovej powstał Eton Mess…

 

To deser prosty i znakomity w smaku szczególnie z sezonowymi truskawkami. Składa się z orzechowej bezy – robi się ją z orzechów laskowych, jest lekko chrupiąca! Ze skaramelizowanych orzechów laskowych, którymi posypuje się całość – tego u mnie brakuje z bardzo prozaicznego powodu zapomniałam je wcześniej skaramelizować jak rodzina zakrzyczała – podwieczorek, dzisiaj się poprawię! Z truskawek i kremu zrobionego z bitej śmietany i masy truskawkowej lekko doprawionje octem balsamicznym z Modeny…

Takie oto cudeńko, które wam polecam.
 

4 porcje

500 g truskawek

40 g orzechów laskowych

75 g orzechów laskowych zmielonych

2 duże bądź 3 mniejsze białka

100 g cukru

15 g mąki

Szklanka kremówki – 25 cl

2 łyżki cukru pudru

Kilka kropel octu balsamicznego

Szczypta soli

 

Rozgrzewamy piekarnik do 120°C. Ubijamy białka na sztywną pianę najpierw z 20 g cukru i solą, później stopniowo dodajemy resztę. Na koniec łączymy ten krem ze zmielonymi orzechami i przesianą mąką. Rozsmarowujemy bezę na papierze do pieczenie, około 2 cm grubości i pieczemy 1 h.

 

Połowę truskawek kroimi na kawałeczki i rozgniatamy widelcem… uwaga truskawki nie mają być zmiksowane, tylko rozgniecione. Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i łączymy ją z masą truskawkową. Dodajemy ocet balsamiczny.

 

Posiekane orzechy laskowe podsmażamy na patelni z łyżką cukru aż bedą skaramelizowane.

 

Resztę truskawek kroimy na dowolne kawałki.

 

W szklankach układamy truskawki, pokruszoną grubo bezę orzechową, krem… całość posypujemy skaramelizowanymi orzeszkami I dekorujemy np: wyciętymi z bezy serduszkami jak na zdjęciu…
 
Przepis z magazynu "Régal, n° 52, strona 86.
 
Eton Mess aux fraises
 
Une recette très british qui est comme notre Tarte Tatin le résultat d'un accident... Une Pavlova commandée par un étudiant de Eton College se retrove par terre...
 
4 personnes
500 g de fraises
40 g de noisettes et 75 g de poudre de noisette
2 gros blancs d'oeufs
100 g de sucre
15 g de farine
25 cl de crème liquide
2 càs de sucre glace
Vinaigre balsamique - quelques gouttes
1 pincée de sel
 
Allumez le four à 120°C. Battez les blancs en neige avec le sel et le sucre. Puis incorporez la poudre des noisettes puis la farine. Etalez cette meringue sur du papie cuisson, 2 cm d'épaisseur. Cuisez 1 h.
Concassez le reste des noisettes et caramélisez-les sur une poêle avec 1 càs de sucre.
 
Ecrasez la moitié des fraises avec une fourchette. Montez la crème en chantilly puis ajoutez le sucre glace et les fraises écrasées, assaisonnez avec du vinaigre. Coupez le reste des fraises en petits morceaux.
 
Montez le desser dans les verres... des morceaux de la meringue écrasés ou découpés comme sur la photo, les fraises, la crème... soupoudrez des noisettes caramélisées.
 

4 komentarze:

  1. Te wszystkie składniki to jest po prostu symfonia smaków.
    Bardzo bym chciała mieć teraz koło siebie taką szklaneczkę... ślinka mi wprost nachodzi !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń