Navarin to ulubiona potrawa Francuzów, która tylko lekko
wyprzedza kuskus z Magrebu, gdy o francuskie gusta kulinarne chodzi. Zazwyczaj
przyrządza się ją z jagnięciną i na wiosnę bo jagnięcina jest najlepsza na
wiosnę… z wiosennymi warzywami. Istnieje też wersja z cielęcina i ta dzisiaj
gościła u nas na stole, na obiedzie.
Tak więc
świeże zdjęcia i przepis.
Na początku
warzywa, wiosenne, cudne, pastelowe warzywa… cebule dymki, młoda marchewka,
młode ziemniaczki, groszek tak młodziutki, że jeszcze w strączkach, i w
strączkach podany, pęczek młodej brukwi ( którą notabene lubię na surowo w
formie carpaccio, skropioną cytryną i kroplami dobrej oliwy!) , pierwsza
fasolka szparagowa i jedynie letni kolor pomidora nieco przełamuje tę wiosenną
bladość.
To danie
dusi się powolutku ze świeżymi ziołami : tymiankiem, zieloną pietruszką, liściem
laurowym… a później tylko dodaje się warzywa, stopniowo, respektując ich czas
dojrzewania w aromatycznym sosie…
Gorące
polecam…
6 porcji
Kilka cebulek dymek
Pęczek młodej marchewki
Pęczek młodej brukwi
Garść groszku w srączkach
Garść fasolki szparagowej
1 pomidor bądź łyżka koncentratu
Bouqet garni czyli zielona pietruszka, tymianek, liść
laurowy, ewentualnie oregano gałązka
Zioła do posypania : szczypiorek, pietruszka, estragon...
2 łyżki oliwy
1 łyżka mąki
Sól, pieprz
Kostka albo z mrożonek około 0,5 l wywaru z warzyw (Knorr,
Maggi)
Pokroić mięso w kostkę i podsmażyć je na oliwie w dużym
garnku. Gdy się zezłoci posypać łyżką mąki, dodać bukiet ziół, wywar z warzyw i
dusić 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać obrane warzywa : marchewki,
ziemniaki, brukiew, fasolkę szparagową i pomidor obrany ze skórki i pokrojony w
kostkę.
Dusić kolejny kwadrans. Dodać młody zielony groszek w
strączkach. Dusić znowu około 15-20 minut. Doprawić i podawać…
Mniam …
Navarin de veau aux légumes de printemps
6 personnes
1,2 kg de veau, noix chez moi
1 botte d'oignons fanes, de carottes et de navets
500 g de pommes de terre nouvelles
1 poignée d'haricot vert, de pois gourmands
bouquet garni
1 tomate ou 1 càs de concentré de tomates
herbes fraîches: ciboulette, persil, estragon...
2 càs d'huile
1 càs de farine
sel, poivre
0,5 l de bouillon de légumes, cube ou surgelé
Coupez la viande en morceaux et faites la dorer dans l'huile. Soupoudrez de farine, ajoutez le bouquet garni, le bouillon et faites mijoter 30 min. Après ce temps ajoutez: les pommes de terre, les carottes, les navets, les haricots, la tomate pélée et coupée. Poursuivez encore la cuisson 15 minutes. A la fin ajoutez les pois gourmands pour les dernières 15-20 minutes de cuisson. Assaisonnez et servez!
WOW! Podziwiam Was za zajadanie gotowanej wersji marchewki :-) jakos się nie bardzo możemy polubić... A reszta mmmmmmm. Pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuńNiestety dobra tradycja w narodzie ginie, i juz tylko Francuzi potrfią docenić dobre domowe jedzenie, wpływające na niepodważalną urodę.
OdpowiedzUsuń... i ja :D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda