Taki deser przygotowałam dla mojej rodziny z okazji
wczorajszego święta… zainspirowana przepisem Pierre Hermé czyli naszej
cukierniczej sławy, której nie trzeba już przedstawiać. Te serca to raczej mój
wymysł, gdyż w autorskim przepisie chodzi o millefeuilles czyli – tysiąc listków
w dosłownym tłumaczeniu a to ciastko to Pomnik fracuskiego cukiernictwa. Znane
od wieków robione jest wciąż od nowa z ciasta francuskiego oraz maślanego,
cukierniczego kremu, zawsze w formie sporych prostokątów. Jest to więc deser dość ciężki w sensie
kalorycznym jak i smakowym. Uwielbia je szczególnie starsze pokolenie.
Nowe
millefeuilles współczesnych cukierników są znacznie lżejsze. Kremy na baize musów
I pienke, świeże owoce choć wciąż ta sama baza – ciasto francuskie.
W moich
sercach jest oczywiście ciasto listkowe, domowe, robione ze sporą ilością
masła, świeże truskawki, krem maślano-budyniowy z doatkiem bitej śmietany –
dość nietypowe połączenie ale smakowo genialne, oraz cienka warstwa musu z
rabarbaru, która przełamuje słodki smak kremu i znakomicie łączy się z
truskawką!
A propos łączenia truskawek… ostatnio
przeczytałam u Alain Passard, że kostki truskawek na ugotowanym świeżym
zielonym groszku i krople balsamicco zmieniają groszek w wysublimowane danie…
muszę spróbować!
Tymczasem
polecam serca… bo to niebo w gębie!
Około 6
porcji
Zaczynamy w
przedzień…
Następnego
dnia zagotowujemy sok I odparowujemy go 5 min po czym wrzucamy rabarbar 1
goździk i całość dusimy około 15 min.
Niech
stygnie…
Ciasto francuskie – około 300 g , wycinamy w wybrane formy –
potrzebne są 3 warstwy na 1 ciastko… Wykładamy je na blachę, na papier do pieczenia
i przykrywamy drugą blachą bądź podkładką silikonową… chodzi o to by ciasto się
nie wybrzuszało za bardzo. Pieczemy 5 minut w 180°C . Zdejmujemy przykrycie I
dale pieczemy około 20 minut. Po czym
posypujemy każdy kawałek cukrem pudrem I podpiekamy 5 minut w 250°C ; Uwaga by się nie spaliło!
Krem: 25 cl mleka i ziarenka z pół laski wanili zagotowujemy, odstawiamy,
przykrywamy i czekamy aż wanilia się dobrze zaparzy – 10 minut.
W misce
ubijamy 3 żółtka, 60 g
cukru i 25 g
skrobi kukurydzianej bądź ziemniaczanej. Pokrywamy to gorącym jeszcze mlekiem.
Przelewamy do garnka i gotujemy aż powstanie krem. Odstawiamy z ognia i dodajemy
25 g
masła.
Gdy krem
ostygnie łączymy go ze 100 ml ubitej kremówki…
Montaż: warstwa ciasta, na to krem, truskawki,
kolejne ciasto, mus z rabarbaru i przykrywka z ciasta… posypać można cukrem
pudrem, udekorować miętą, podawać z sosem truskawkowym…
Coeur à la fraise
En français la recette se trouve dans le magazine "Régal, numéro mai 2013... j'ai introduit plusieurs modifications.
Sliczne...pieknie sie prezentuja, a takie proste w wykonaniu!
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie!
Usuńkasiu S? czyli droga Tapenado.... Przepraszam za pomyłkę manipulacyjna. Twoj wspaniały komentarz zniknął po nacisnieciu nieprawidłowego guzika czy innej krópeczki. Próbowałam go odzyskać ale w czelusciach internetowych kabli zniknął chyba na zawsze.... Przepraszam raz jeszcze.
OdpowiedzUsuń