W zeszłym tygodniu jak dodałam przepis Penne z brokułami
wywiązała się drobna dyskusja o makaronie ze szpinakiem. Zainteresowała mnie bo
sezon na młody szpinak wiosenny w pełni. Chciałam zrobić polecane danie z mascarpone, ale jak przystąpiłam do dzieła to się okazało, że
mascarpone zabrakło w lodówce a była sobota wieczór. Zrobiłam więc nieco
inaczej a wyszło… pysznie i ładnie więc dzielę się moim zeszło week-endowym
przepisem.
4 porcje
Dużt ząbek czosnku
Oliwa z oliwek
Kostka rosołowa
100 ml kremówki
Parmezan, orzeszki pini
Na pesto : oliwa, pęczek bazyli, ząbek czosnku, garść
orzeszków pini, parmezan – do zmiksowania
Szpinak podmsażyć na oliwie z cozsnkiem, doprawić. Makaron
ugotować we wrzątku z rozpuszczoną kostką rosołową, drobiową. Zachową jedną
chochelkę rosołu po odcedzeniu makaronu. Włać ją na patelnię, dodać kremówkę i
zagotować, doprawić, wrzucić szpinak. Podawać razem z makaronem, pesto,
parmezanem.
Pâtes, épinard et pesto
Profitez du jeune épinard du printemps... et du pesto maison pour cette recette.
4 personnes
250 g de tagliatelle
500 g d'épinard minimum
1 grosse gousse d'ail
huile d'olive
sel, poivre
1 cube de bouillon de poule
100 ml de crème liquide
parmesan
pesto: ail, basilic, huile d'olive, pignons de pin, parmesan...
Faites cuire les pâtes avec le cube de bouillon. Faites revenir les épinards avec de l'ail dans l'huile d'olive, quelques minutes à peine. Une fois les pâtes cuites réservez une louche de bouillon pour la sauce. Mettez-la dans une poêle, avec la crème, assaissonnez et faites bouillir 2 minutes. Ajoutez les épinards, puis les pâtes. Mélangez bien. Servez avec des tâches de pesto et parmesan.
Wspaniałe danie, wierzę że tak właśnie powinien wyglądać obiad idealny :)
OdpowiedzUsuń