czwartek, 23 maja 2013

Penne, brokuly i mascarpone// Penne, brocolis et mascarpone.



 Penne, brokuły i mascarpone.


Penne, brokuły i mascarpone

 

Niestety nie jestem w stanie podać źródła tego przepisu. Robię go od lat i bardzo lubimy pastę w tej formie, ale skąd wzięłam przepis ? Nie wiem? Pamiętam, że z Francescą rozmawiałam na jego temat jak mieszkaliśmy w Paryżu czyli już lata temu…

Przepis jest niezwykle prosty i ta prostota mnie urzeka bo wykonalny nawet w bardzo napięty dzień. Kremowy sos jest ostro przyprawiony czosnkiem i pieprzem… mikroskopijne kawałeczki brokuła idealnie łączą się z rowkami penne… dlatego do tego dania nadaje się penne rigate czy pipe rigate ale już nie spaghetti…

 

Polecam z sałatką ze świeżych pomidorów… idealne na kolację…

 

3 porcje

250 g penne

500 g brokuła

150 g mascarpone

1 ząbek czosnku

Pół pęczka bazyli

Sól, pieprz

Oliwa z oliwek

 

Penne I brokuła gotujemy w osolonym wrzątku – osobno oczywiście.

Miksujemy razem czosnek, bazylię oraz mascarpone. Dolewamy 2 łyżki oliwy. Gotowe brokuły miksujemy z masą serowo-ziołową. Podajemy w penne, dobrze doprawione.
 
Penne, brocolis et mascarpone
 
Malheureusement, je ne connait pas la source de cette recette... Je la fais, depuis des années...
 
3 portions
 
250 g de penne
500 g de brocolis
150 g de mascarpone
1 gousse d'ail
1/2 bouqet de basilic
sel, poivre
huile d'olive
 
Faites cuire les pennes et les brocolis dans de l'eau bouillante salée, séparement. Mixez ensemble le fromage, l'ail, le basilic, ajoutez 2 càs d'huile... puis les brocolis cuits. Servez avec les pâtes chaudes bien assaisonnés avec du poivre. Acompagnez d'une salade de tomates de Marmande bien sûr!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz