Penne, brokuły i mascarpone
Niestety nie jestem w stanie podać źródła tego przepisu. Robię go od lat i bardzo lubimy
pastę w tej formie, ale skąd wzięłam przepis ? Nie wiem? Pamiętam, że z
Francescą rozmawiałam na jego temat jak mieszkaliśmy w Paryżu czyli już lata
temu…
Przepis
jest niezwykle prosty i ta prostota mnie urzeka bo wykonalny nawet w bardzo
napięty dzień. Kremowy sos jest ostro przyprawiony czosnkiem i pieprzem…
mikroskopijne kawałeczki brokuła idealnie łączą się z rowkami penne… dlatego do
tego dania nadaje się penne rigate czy pipe rigate ale już nie spaghetti…
Polecam z
sałatką ze świeżych pomidorów… idealne na kolację…
3 porcje
1 ząbek
czosnku
Pół pęczka
bazyli
Sól, pieprz
Oliwa z
oliwek
Penne I brokuła
gotujemy w osolonym wrzątku – osobno oczywiście.
Miksujemy
razem czosnek, bazylię oraz mascarpone. Dolewamy 2 łyżki oliwy. Gotowe brokuły
miksujemy z masą serowo-ziołową. Podajemy w penne, dobrze doprawione.
Penne, brocolis et mascarpone
Malheureusement, je ne connait pas la source de cette recette... Je la fais, depuis des années...
3 portions
250 g de penne
500 g de brocolis
150 g de mascarpone
1 gousse d'ail
1/2 bouqet de basilic
sel, poivre
huile d'olive
Faites cuire les pennes et les brocolis dans de l'eau bouillante salée, séparement. Mixez ensemble le fromage, l'ail, le basilic, ajoutez 2 càs d'huile... puis les brocolis cuits. Servez avec les pâtes chaudes bien assaisonnés avec du poivre. Acompagnez d'une salade de tomates de Marmande bien sûr!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz