środa, 19 września 2012

Rigatoni z cukinia w szafranowym kremie



To danie robilam na kolacje w ubiegly piatek ale dopiero dzisiaj zamieszczam z braku czasu. Spodobalo mi sie to polaczenie warzyw i makaronu, a ze lubimy szafran to tez ucieszylismy sie, ze przenosi nas w inne krainy smakowe. Jest bardzo proste.

4 porcje

30 minut przygotowania

300 g rigatoni badz penne

2-3 cukinie w zaleznosci od wielkosci, powinno ich byc tyle ile makaronu czyli ok: 300 g

kilka plasterkow chorizo

2-3 cebule dymki

swiezo starty parmezan

20 cl smietanki

kapsulka szafranu

sol, pieprz

Smietane zagotowujemy, wrzucamy do niej szafran i odstawiamy by sie "zaparzyla". Cukinie i dymki kroimy na mala kostke, po francusku nazywa sie to "brunoise". Podsmazamy na odrobinie oliwy, doprawiamy. Po okolo 10 minutach dodajemy pokrojone w podobny format chorizo. Smazymy dalej. Gotujemy makaron. Smietanke wlewamy do warzyw z kielbaska i razem grzejemy jakies 3-4 minuty by sie smaki polaczyly. Podajemy z rigatoni i parmezanem.

2 komentarze:

  1. Pyszna propozycja. kocham takie dania!

    OdpowiedzUsuń
  2. :) idealne. i jakie barwne!!! szaleję za takimi smakami. i za naczyniami Bolesławiec :)

    OdpowiedzUsuń