sobota, 22 września 2012

Okoń morski na sposób orientalny


 
 

 

Czyli po francusku « bar ». Jedna z delikatnijszych morskich ryb. Znakomita w smaku i prosta w sublimacji. Dzisiaj, na obiad postanowiłam ją zrobić na wschodni sposób z cytrynyami z soli, z przyprawami i podać z kuksusem z szafranem i rodzynkami. Cała rodzinka zachwycona.

 

Przyrządzanie 10 minut

Marynata 1 h

Pieczenie 35 minut

 

1 okoń morski na 3 osoby to ryba około 750 g , bez łusek i wnętrzności, sprzedawac ryb robi to dla mnie, gdy kupuję

2 cytryny z soli

Garść ielonych oliwek

Szafran

Sol,

papryka ostra

kolendra – swieza badz w ziarnach

3 lyzki oliwy

 

do tego :

kasza kuskus

garść rodzynek

szafran badz curcuma czy curry

sol

30 g masla
 
 

W rybie nacinamy kieszonki ostrym nozem. Oliwe mieszamy z przyprawami i polewamy nią rybę. Przykrywamy folia spożywcza i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie w kieszonki z obu stron i w środek wsuwamy pocięte cytryny oraz oliwki. Pieczemy 35 min w 180°C.

Kuskus łączymy z rodzynkami i przyprawami zalewamy wrzątkiem – taką samą ilością jak ilość kaszy. Przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy masło, mieszamy widelcem.

Podajemy całość.
 

 

Przepis i inspiracja własna.

 

 A cały obiad składał się z :

Przystawka – melon szarentejski

Danie główne – jak wyżej
Deser – chrupiące cukierki gruszkowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz