niedziela, 9 września 2012

Poledwica wieprzowa w czerwonym sosie



Nieco inaczej przyrzadzona w formie tournedos, ktore klasycznie robi sie z wolowiny.

4 porcje

40 minut

1 poledwica wieprzowa okolo 500-600 g

2 lyzki oliwy

30 g masla

sol, pieprz, lyzka maki

na sos:

cebula

sloiczek czerwonej papryki w zalewie - piquilos ok: 200 g

puszka 400 g miazszu z pomidorow

3 lyzki slodkiej smietanki



Mieso pokroic na 8 okolo 2-3 centymetrowych plastrow. jesli chcemy by byly idelanie okragle jak tournedos nalezy je zwiazac, kazdy osobno, kuchenna nicia. Posolic je i popieprzyc oraz obtoczyc delikatnie w mace.

W duzym garnku rozgrzac oliwe z maslem. Podsmazyc mieso po 2 minut z kazdej strony na ostrym ogniu. Nastepnie zmniejszyc gaz, garnek przykryc i dusic mieso 10 minut. Po tym czasie wyjac je na talerz i przykryc dwoma warstwami folii aluminiowej. Do tego samego garnka wrzucic posiekana cebule i papryki. Dusic 5 minut. Dodac pomidory i dusic dalej 10 minut. Zmiksowac. Polaczyc ze smietana.

Podawac calosc np: z polenta jak u mnie i ze swiezym rozmarynem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz