środa, 26 września 2012

Jesienna polędwica z winogronami w 30 minut


 

 

Plan zajęć w środy jest tak napięty, że nie mogłabym dłużej gotować obiadu. Więc ekspresowo.

4 porcje

Polędwica wieprzowa – 600 g

Cebula

Szalotka

Kostka rosołu cielęcego – w proszku, w mrożonce itd.,

10 cl białego wina kuchennego

Lyżka oliwy

Sól, pieprz

Lyżka masła

Winogorna po małej kiści białych  I fioletowych np: Muscat

Zielona pietruszka



 

Mięso kroimy na dość grube plastry. W garnku grzejemy masło i olej, na tym tłuszczu podsmażamy mięso około 5 minut. Wyjmujemy na talerz. W tym samym garnku podsmażamy posiekaną cebulę i szalotkę. Wkładamy z powrotem mięso, doprawiamy i pokrywamy winem. Wrzucamy też bullion cielęcy. Ewentulanie dolewamy nieco wody by miśso było prawie przykryte. Gotujemy 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy winogrona i gotujemy jeszcze 10 minut. Podajemy.

CVF IX/X 2012

1 komentarz:

  1. uwielbiam polędwicę w każdej postaci, pychota <3 pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń