niedziela, 9 września 2012

Filety z kaczki z aromatycznym balsamico



Dwa rozne miesa, na sobotni i niedzielny obiad. Oba pyszne i nowe wiec polecam.

Filety z kaczki

4 osoby

1 h marynaty

10 minut przygotowania i smazenia

Piers z kaczki pokroic wzdluz sciegien na dlugie paski, dosc cienkie. Ulozyc je w glebokim talerzu lub misce i posypac sola, pieprzem, piment d'espelette - czyli baskijskim pieprzem, mozna tez uzyc papryki w proszku. Calosc pokryc sokiem wycisnietym z 1 pomaranczy, 2 lyzkami oliwy i 1 lyzka miodu. Odstawic na godzine do lodowki.

Po tym czasie mieso podsmazyc na oliwie 1 lyzka okolo 3 minut z kazdej strony. Wyjac. Na te sama patelnie wlac marynate i 1-2 lyzki dobrego, gestego balsamico. Odparowac do uzyskania srednio-gestego sosu. Podawac calosc...

I paluszki lizac.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz