niedziela, 16 września 2012

Marcepanowa-sliwkowa tarta

Pyszna, soczysta, slodko-kwasna... idealna jak dla mnie! 

Na duza forme do tart, 30 cm srednicy.

Przygotowanie 30 minut
Chlodzenie 1 h minimum
Pieczenie 55 minut

Ciasto:
125 g masla
1 jajko
szczypta soli
0,5 szk cukru pudru
1,5 szk maki

Z tych skladnikow zagniatamy ciasto, owijamy je w folie i chlodzimy. Jest to podstawowe ciasto na slodka tarte mozna do niego dodac ziarenka maku, zairenka z polowy laski wanili, drobno starta skore z cytryny, pomaranczy, cynamon, kardamom... wedlug uznania i owocow...

Masa marcepanowa
200 g marcepanu w dowolnym kolorze
4 lyzki cukur pudru
2 jajka
budyn waniliowy
60 g zmielonych migdalow
Wszytskie skladniki miksujemy stopniowo na mase.

Do tego 700 g sliwek - u mnie byly to duze, zolte, kwaskowate sliwki, ktore pocielam na paski. Moga to byc wegierki czy mirabelki.



Ciasto podpiekamy w formie wylozonej papierem do pieczenia i obciazone np: ziarnami fasoli, uwaga tez wylozonymi na papierze, ulozonym na ciescie by sie nie przyklejaly - 20 minut w 200°C. Po tym czasie obciazenie zdjemujemy. Na ciasto wylewamy mase marcepanowa i ukladamy w niej sliwki lekko dociskajac.
Pieczemy 35-40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz