piątek, 14 września 2012

Clafoutis z pomidorkow cherry




Dzis dwa przepisy kulinarne z tego tygodnia. Proste, szybkie, kolacyjne. Jakies nowosci bede tez robic w ten week-end bo dzis wieczorem wraca mi maz z Paryza i bardzo sie ciesze!

Do kuchni wracajac... to clafoutis z wczorajszej kolacji podaje wiec proporcje tylko na 2 soby ale mozna pomnozyc!

10 minut przygotowania

20 minut zapiekania

250 g pomidorkow cherry

200 ml smietanki 30%

125 ml mleka

2 jajka

lyzka maki

sol, pieprz

kilka listkow swiezej bazyli

maslo do foremek

Jajak ubic trzepaczka z mlekiem i ze smietana, dodac przesiana make, pociete liscie bazyli i doprawic. Naczynia ceramiczne - 4 mniejsze badz jedno wieksze - wysmarowac maslem, ulozyc w nich cale pomidorki calosc pokryc clafoutis i wstawic do nagrzanego do 210°C piekarnika.

Piec okolo 20 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz