poniedziałek, 26 marca 2012

Zupa krem z awokado



Taka, przyjemna, kremowa i wiosenna propozycja. U mnie byla wczoraj na kolacyjnym stole i nawet Antek, ktory za awokado nie przepada je zjadl ze smakiem i poprosil o dokladke.

4 porcje

3 mlode cebulki dymki

por

0,5 l mleka

0,5 l wywaru z kury

ziemniak

2 dojrzale awokado

sok z pol cytryny

kilka pomidorow confit

zielona pietruszka badz kolendra

sol, pieprz

oliwa

Cebule i por posiekac i podsmazyc na oliwie z oliwek. Pokryc rosoelm i mlekiem, zagotowac. Gdy sie goruje dodac obrany i pokrojony ziemniak i gotowac calosc 20 minut pod przykryciem. Awokado zmiksowac z soekiem z cytryny. Zupe zmiksowac osobno i dodac chochle goracej do awokado by ladnie je rozprowadzic. Polaczyc oba purée. Nie gotowac juz!

Doprawic i podawac.

1 komentarz:

  1. Dobre towarzystwo dla awokado wybrałaś - kartofle i por. Robiłam podobną zupę i faktycznie można się miło zaskoczyć smakiem tak podanego awokado. Pozdr.

    OdpowiedzUsuń