piątek, 30 marca 2012

Marchewka i Wloski Koper w wanilii czyli wiosenna kolacja

z warzyw... Delikatne bulwy kopru wloskiego  teraz, na wiosne, sa najsmaczniejsze. Moja przyjaciolka Francesca, rodem z Calabrii zawsze opowiadala nam, ze jedzono je tradycyjnie w wielkanocy poniedzialek wraz z karczochami gdyz, znakomicie oczyszczaja watrobe bo wielkanocnym, niedzielnym przejedzeniu. W mojej kuchni wloskiego kopru jest sporo, w roznych wariantach bo po prostu go lubie. Wczoraj polaczylam go z mloda wiosenna marchewka i z przyprawami: tymiankiem, swieza kolendra i laska wanilii. Powstalo pachnace i lekkie danie.



Duzy peczek mlodej marchewki

2 bulwy kopru wloskiego

2 zabki czosnku

kilka mlodych cebulek

tymianek

kolendra

lisc laurowy

laska wanili

0,5 l rosolu drobiowego

oliwa z oliwek 4 lyzki

2 lyzki octu balsamicznego

sol

Warzywa obieramy, kroimy i podsmazamy na 2 lyzkach oliwy. Nastepnie calosc pokrywamy rosolem i wrzucamy aromaty. Dusimy pod przykryciem 15 minut. Gdy zostanie jakies pol szklanki plynu wyjmujemy warzywa. Do sosu dodajemy pozostala oliwe i ocet balsamico. redukujemy chwile na ostrym gazie. Podajemy calosc z sosem...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz