poniedziałek, 26 marca 2012

Tarta Tatin z warzywami, Alain Passard, 3 * Michelin

Przepis pochodzi ze znakomitej ksiazki "Warzywa" autorstwa Alain Passard, 3 gwiazdki w Michelin, prawdziwego papieza warzyw, kosztujacych fortune w jego parsykiej restauracji Arpège. Ale mozna czesc jego propozycji przyrzadzic w domu i tez jest przepsysznie... do dziela wiec... to moja druga wczorajsza, kolacyjna propozycja.

250 g ciasta francuskiego, najlepiej domowego

3 male buraki

kilka rozyczek kalafiora

3 male brukwie czyli navets

1 lyzka miodu akacjowego, badz tymiankowego

olej z oliwek

sol

peczek mlodego wiosennego szczawiu

klasyczny sos vinegrette tyle ze z oliwa z orzechow badz orzechow laksowych zamiast tej oliwkowej

Buraki gotujemy do miekkosci. Kalafior kroimy na cienkie plastry wraz z brukwia i podsmazamy je 10 minut na oliwie dodajac lyzke miodu. Nastepnie dodajemy buraki i calosc smazymy jeszcze 5 minut.

Forme na tarte pokrywamy papierem do pieczenia. Na to wykladamy warzywa czyli nadzienie od spodu jak w klasycznej, wymyslonej przez siostry Tatin w XIX wieku tarcie tatin, calosc pokrywamy ciastem dociskajac brzegi. Pieczemy w 180°C 25 minut. Podajemy goraca z salatka z mlodego, wiosennego szczawiu. Polaczeniue lekko slodkiego smaku tarty z kwaskowata salata jest po prostu ... niezwykle! boskie chcialoby sie rzec... moze stad te gwiazdki? za wymyslanie takich wlasnie oryginalnych polaczen?

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz