czwartek, 22 marca 2012

Pierog z wiosennym szpinakiem i ricotta

Nasycony swiezoscia miety... czyli typowo wiosenny na wiosenna, pachnaca kolacje. U nas sezon na szpinak w pelni i na widok malych zielonych listkow az chce sie "zagrac w zielone". Tak wiec zapraszam...
Na 4 duze porcje

Ciasto:

350 g maki

2 lyzki oliwy z oliwek

sol

25 g swiezych drozdzy

15-20 cl cieplej wody

Drozdze rozmieszac z lyzeczka maki, pokryc ofrobina cieplej wody i dostawic do wyrosniecia. Nastepnie polaczyc z reszta maki i oliwa oraz sola. Wyrobic ciasto i niech rosnie.

Farsz

500 g swiezego szpinaku

250 g ricotty

garsc orzeszkow pini

pol peczka swiezej miety

jajko

sol, pieprz

gotowy do pieczenia

Orzeszki pini zgrilowac na suchej patelni. Nastepnie podsmazyc umyty szpinak az odparuje na odrobinie oliwy. Doprawic i polaczyc z reszta skladnikow.

Wylozyc na ciasto. Pierog skleic i piec w 250°C okolo 20 minut. Podawac gorace, ale smaczny jest tez zimny z salata badz z sosem pomidorowym.

2 komentarze: