czwartek, 29 marca 2012

Wielkanocna babka





Babka- symbol Wielkiej Nocy


ta na zdjeciu wykonana dzis rano z Jeanne wedlug przepisu Katarzyny Likus z Krakowa, z hotelu "Pod roza" jest migdalowa...


z podanej porcji wychodza 2 takie babeczki czyli na jakies 8 osob. My zrobilysmy ich 4.





250-350 g maki


40 g drozdzy


100 g cukru


100 g masla


4 zoltka


250 ml mleka


pol laski wanili


100 g zmielonych migdalow


na lukier:


esencja migdalowa


cukier puder, sok z cytryny


do dekoracji jajeczka, migdaly, galazki bukszpanu...


Polowe mleka zagotowac z rozkrojona laska wanili i nastepnie odcedzic. Druga polowe mleka podgrzac i zalac nia drozdze z lyzeczka cukru. Odstawic do wyrosniecia. Zotlka utrzec na parze do bialosci z cukrem.


Make najpierw 250 g przesiac, wymieszac z migdalami . Dodac do maki roczyn z drozdzy, mleko waniliowe i zoltka. Wyrabiac lyzka bo bedzie dosc rzadkie. Roztopic maslo i dodawac powoli mieszajac. Gdy jest bardzo rzadkie dosypywac maki ale ogolnie konsystencja ma byc dosc rzadka. Wyrabiac drewniana lyzka cale 30 minut!


Odstawic do wyrosniecia w cieple. Piec w 180°C okolo 30 minut. Ostudzic i udekorowac.


smacznego i Wesolych Swiat!

2 komentarze: