sobota, 24 marca 2012

Ciasto truskawkowe z muslinowym kremem pistacjowym od Ladurée

Idealna propozycje na wiosenna sobote...

Biszkopt

50 g masla

20 g do formy

200 g maki

6 jajek

200 g cukru

50 g zmielonych migdalow

Roztopic 20 g masla, posmarowac nim forme o srednicy 22 cm i wstawic ja do lodowki, dno wylozyc papierem do pieczenia.

Jajka wbic do miski dodac cukier i zaczac ubijac. W garnku zagotowac wode, na parze ustawic miske z jajkami i ubijac mikserem okolo 10 minut az masa potroi objetosc. Zdjac z pary, powoli dodac przesiana make oraz zmielone migdaly i 50 g roztopionego, schlodzonego masla.

Piec krazki - 2 badz 3 w 170°C.



Syrop do nasaczenia

10 cl wody

100 g cukru

4 cl Kirschu czyli nalewki z czeresi

4 cl nalewki z malin, mozna to pominac i dodac wiecej kirschu.

Zagotowac z wody i z cukru syrop. Gdy przestygnie wlac alkohol. Nasaczyc tym syropem biszkopt.



Muslinowy krem pistacjowy

135 g masla

27 cl mleka najlepiej pelnotlustego

3 zoltka

75 g cukru

22,5 g Maizeny czyli skrobi kukurydzianej badz maki ziemniaczanej

90 g masy pistacjowej, do kupienia w sloikach badz jesli nie znajdziecie zmiksowanych drobno na purée zielonych pistacji.

Ubic zoltka z cukrem. Mleko zagotowac. Do zoltek wlac 1/3 goracego mleka dobrze polaczyc. Przesiac skrobie kukurydziana. Calosc wlac z powrotem do garnka z mlekiem i na wolnym ogniu gotowac caly czas ubijajac. Odstawic. Po 10 minutach wlozyc polowe masla. Nastepnie na koniec dodac reszte masla i mase pistacjowa. Mozna poprawic kolor kremu dodajac nieco zielonego farbnika spozywczego w proszku.


do tego:

700 g truskawek

150 g marcepanu jasno zielonego na wierzch



Montaz:

Na nasaczony blat biszkoptowy wylozyc truskawki tak by otwierajac forme bylo je ladnie widac. Pokryc blat pozostalymi truskawkami przekrojonym na pol. Calosc pokryc kremem. Ulozyc drugi blat i mozna dac reszte kremu i na to rowalkowany marcepan badz od razu marcepan... zalezy od pomyslu... schlodzic minimum 3 h. Ozdobic swiezymi truskawkami.

5 komentarzy:

  1. ale pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesujący przepis. Widziałam to ciasto na rosyjskich blogach i od jakiegoś czasu mnie ono kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciasta. Robić i jeść. Z przyjemnością patrzę na Twoje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dominiko, Asiejo, Alino i Io dziekuje bardzo... ciasto jest bardzo, bardzo smaczne dlatego polecam...

    OdpowiedzUsuń