piątek, 19 września 2025

Warzywa Tikka masala i smażony ryż basmati


Bardzo proste danie na dwa dni bo Covid skutecznie utrudnia mi gotowanie. pomyślałam, ze coś tak pikantnego wybije wirusa i doda siły i rzeczywiście z apetytem zjadłam to danie pomimo choroby. 
Proste, szybkie i ostre!


Cebula
czosnek
kawalek kalafiora
brokul
2-3 cukinie
Można oczywiście użyć innych warzyw!
mała ostra papryczka
2 łyżki pasty tikka masala
2 lyzki smietany roslinnej u mnie kokosowa

Kubek ryzu basmati
sol, pieprz
oliwa z oliwek

W dużym garnku podsmażamy na oliwie z oliwek posiekane warzywa tak z 7-8 minut. Dodajemy pastę Tikka masala. Mieszamy. Kubek wody i dusimy pod przykryciem około 20 minut. 

W tym czasie robimy ryż na patelni. Na sucha i ogrzana wsypujemy kubek ryżu i podlewamy 2 kubkami wody. Solimy i czekamy aż woda się wchłonie, ryż lekko stanie chrupiący od spodu a mięciutki w środku. 

Podajemy warzywa z ryżem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz