piątek, 12 września 2025

Bakłażan à la milanaise i fetuccine z pomidorami.


Proste danie na kolacje, które wybornie smakuje po ciężkim dniu. Chrupiące z wierzchu plastry bakłażana, ale mięciutkie w środku... świeże fetuccine z domowym sosem pomidorowym. Pyszności. 


2 porcje

300 g swiezego makaronu u mnie fettuccine ale możecie wziąć co chcecie tagliatelle, spaghetti...
300 g pomidorków koktajlowych
cebula, czosnek, sól, pieprz i oliwa

To na makaron i na sos. 

Bakłażany myjemy i kroimy w podłużne o 1 cm grubości plastry. 
Solimy i czekamy kilka minut aż puszcza wodę. Wycieramy plastry ręcznikiem papierowym. 
Doprawiamy sola i pieprzem i rozbijamy młotkiem jak kotlety. 

Panierujemy plastry bakłażana w :
- jajku
mieszance tartej bułki ze startym parmezanem i ulubionymi ziołami ( rozmaryn?)

Ukladamy na blasze do pieczenia i zapiekamy 10 minut w 200°C. 

Podajemy z makaronem i sosem chrapiącego bakłażana. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz